Ministrul de interne al Austriei: Înăsprirea regulilor de azil funcţionează

Înăsprirea regulilor de azil în Austria, care include mai multe controale la frontieră şi expulzări, are în mod clar un efect, potrivit ministrului de interne Gerhard Karner, relatează joi dpa.

„Contrabandiştii evită acum Austria”, a declarat politicianul conservator pentru ziarul german Die Welt, afirmaţiile fiind publicate online joi dimineaţa.

În primul trimestru al anului 2023, 4.450 de migranţi ilegali au fost reţinuţi la graniţa ţării cu Ungaria, comparativ cu doar 190 de persoane în aceeaşi perioadă a acestui an, a declarat Karner.

„Pe atunci, veneau în principal bărbaţi care călătoreau singuri. Acest lucru s-a oprit”, a declarat Karner, de la partidul conservator OVP, Partidul Popular Austriac.

Unul dintre motive este că există mult mai multe controale la punctele de trecere a frontierei şi în zonele de graniţă, a spus ministrul. În acelaşi timp, procedurile de azil au fost accelerate.

„De asemenea, luăm măsuri drastice împotriva repatrierii migranţilor ilegali şi delincvenţi. Toate acestea trimit un semnal mafiei contrabandei: Austria nu este un loc bun pentru noi”, a adăugat el.

Karner a pledat pentru ca afganii care au comis infracţiuni să fie trimişi înapoi dacă este posibil.

„În cazul Siriei, aş merge chiar mai departe: regiunea Latakia, de exemplu, este considerată destul de sigură. De ce să nu-i trimitem pe sirieni înapoi acolo în viitor? Nu trebuie să existe tabuuri false”, a spus Karner.

Ministrul a lăudat Danemarca, ţară care are un acord cu guvernul kosovar, a afirmat el, permiţând funcţionarea centrelor de detenţie în ţară pentru a-i expulza acolo pe infractorii condamnaţi din ţări terţe.

„OVP vrea să promoveze un astfel de acord pentru Austria pe baza modelului danez”, a declarat Karner ziarului citat. AGERPRES