Viitorul guvern olandez va încerca să renunţe la regulile Uniunii Europene privind azilul

Viitorul guvern olandez, condus de partidul PVV al naţionalistului Geert Wilders, va încerca să renunţe la regulile Uniunii Europene privind migraţia, deoarece spune că se confruntă cu o criză a sistemului de azil, relatează Reuters.

Wilders a ajuns miercuri la un acord pentru a forma ceea ce urmează să fie cel mai de dreapta guvern din Olanda din ultimele decenii, la aproape şase luni după o victorie electorală majoră.

În planul său guvernamental publicat joi dimineaţă, coaliţia de patru partide spune că va viza „cel mai strict regim de azil din istorie”, cu controale mai stricte la frontieră şi reguli mai dure pentru solicitanţii de azil care sosesc în Olanda.

„O clauză de neparticipare voluntară la politicile europene de azil şi migraţie va fi prezentată cât mai curând posibil Comisiei Europene”, spune coaliţia în pactul său.

Nu este clar dacă o astfel de cerere va fi aprobată.

Migraţia forţei de muncă va fi, de asemenea, redusă, iar admiterea studenţilor străini în universităţile olandeze va deveni mai strictă, au precizat partidele.

Acordul reuneşte PVV al lui Wilders cu VVD (centru-dreapta) al premierului Mark Rutte, noul partid NSC şi partidul de protest al fermierilor BBB într-o coaliţie cu o majoritate puternică de 88 de locuri în Camera Inferioară, care are 150 de locuri.

Odată ce s-a ajuns la un acord larg, un intermediar independent va fi acum însărcinat cu formarea cabinetului de miniştri, un proces care este de aşteptat să dureze cel puţin încă o lună.

Încă nu este clar cine va deveni prim-ministru, deoarece Wilders, cunoscut pentru opiniile sale deschise asupra islamului, a promis în martie să renunţe la acest rol pentru a-şi aduce potenţialii parteneri guvernamentali la masa negocierilor.

Wilders nu a anunţat încă pe cine va propune pentru postul de premier.

Noul guvern a mai spus că va menţine sprijinul politic şi militar pentru Ucraina şi va face obligatorie din punct de vedere juridic cheltuirea a cel puţin 2% din produsul intern brut olandez pentru apărare, în conformitate cu acordurile NATO.

Părţile intenţionează să construiască patru reactoare nucleare în următorul deceniu şi promit să uşureze povara normelor de mediu pentru fermieri. AGERPRES