FeaturedFluxNational

Ciucă: România nu poate fi intimidată; suntem parte a unui sistem de descurajare foarte solid

România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii, fiind parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume, „a unui sistem de descurajare foarte solid”, a transmis miercuri preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024.

„Avem umbrela de securitate a NATO, dar trebuie să ne facem datoria cât mai bine ca parteneri ai Alianţei în anii care vin. Faptul că suntem pe Flancul Estic al NATO ne obligă la vigilenţă mai mare pe termen mediu şi lung. Va trebui – probabil – să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Vom trăi în continuare cu ameninţări hibride, care vor căuta să ne slăbească sau să ne reducă încrederea în forţele noastre şi în parteneriatele pe care le avem. Pentru a face faţă cu bine acestei provocări pe termen lung nu e suficient să investim doar în apărare, ci trebuie de asemenea să întărim democraţia românească”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că radicalismul politic rămâne o problemă pentru România.

„Radicalismul politic rămâne o problemă pentru România, fiindcă slăbeşte coeziunea socială. Vocile din România care atacă Uniunea Europeană, care-i atacă pe aliaţii noştri occidentali fac un serviciu Rusiei. Siguranţa României e o chestiune extrem de importantă, care porneşte de la responsabilitatea forţelor politice şi a tuturor românilor”. a susţinut Ciucă.

Preşedintele Senatului a subliniat că în toată Europa există o dezbatere extinsă despre regândirea paradigmei de securitate pe vechiul continent şi despre nevoia de a investi în apărare pentru a ne proteja cetăţenii, iar România a înţeles acest lucru încă din 2015.

„Încă din 2015 România a înţeles că trebuie să fie nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate, în primul rând pentru sine şi apoi în regiune. Prin consensul tuturor actorilor politici, bugetul alocat apărării a crescut la 2% din PIB. Acest procent a crescut din nou la 2,5%. Este important ca o parte din aceste fonduri să fie utilizată inclusiv pentru restartarea industriei de apărare. Avem cel puţin câteva veşti bune în acest sens. În primul rând avem buni specialişti, apreciaţi în zona tehnică şi de expertiză militară, instruiţi inclusiv în cadrul NATO şi în cadrul relaţiilor bilaterale din parteneriatele strategice pe care ţara noastră le are. În al doilea rând, România a avut o tradiţie pe zona industriei de apărare, pe care începe să o reia şi pe care o poate valorifica rapid. Recent s-au făcut paşi în direcţia bună, pe care i-am încurajat şi din postura de ministru al Apărării şi din cea de premier. Mă refer la parteneriate şi contracte importante pentru industria de apărare”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Tot la capitolul investiţii, preşedintele Senatului s-a referit la centrul de întreţinere, reparaţii şi revizii pentru elicopterele S-70 Black Hawk, precum şi la anunţul companiei coreene Hanwha Aerospace de a înfiinţa în România un hub industrial pentru Europa, dar şi la investiţii în cercetare, inovare şi achiziţii de tehnică militară.

„Pentru viitor, cred că trebuie să investim în educaţia superioară pentru a creşte specialişti în producerea de tehnică militară. Trebuie să stimulăm importul de know-how prin parteneriatele pe care le dezvoltăm cu statele membre NATO. (…) Trebuie să transpunem în legislaţie actualizată şi adaptată prevederile Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării cu privire la Direcţiile de acţiuni şi modalităţile pentru asigurarea securităţii naţionale. O parte din bugetul apărării trebuie dedicat cercetării şi inovării – cel puţin 2%, aşa cum 20% trebuie dedicat achiziţiei de tehnică militară”, a punctat Ciucă. AGERPRES

Related Articles

Back to top button