Consilierii locali au votat luni, 20 mai, și o hotărâre de aprobare a completării calendarului evenimentelor la care municipalitatea este organizator sau partener. Suma alocată de municipalitatea pentru organizarea celor cinci evenimente este de 233.800 lei.
Simpozionul Internațional „Explorări în tradiţia biblică românească și europeană”
Universitatea „Alexandru loan Cuza” din laşi şi Asociaţia de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România, în parteneriat cu Municipiul laşi, vor organiza Simpozionul Internaţional „Explorări în tradiţia biblică românească şi europeană”, care reuneşte specialişti în studiile biblice din diferite centre universitare din ţară şi din străinătate, ce dezbat aspecte ale problematicii editării, traducerii, circulaţiei şi receptării textelor sacre în limba română şi în alte limbi, vechi sau moderne.
Lucrările prezentate în cadrul simpozionului se încadrează în domenii tematice precum: problematica filosofică, problematica traductologică, hermeneutică biblică, istoria receptării textelor sacre şi filologie digitală. În ceea ce priveşte numărul participanţilor care se înscriu la lucrări, acesta este de 40 – 50 la fiecare ediţie. Simpozionul s-a bucurat de prezenţa unor specialişti de marcă de la universităţi prestigioase din Germania, Austria, Franţa, Italia, Spania, Israel, Belgia, Cehia, Serbia, invitaţi să susţină conferinţe plenare, alături de reprezentanţi de la universităţi şi institute de cercetare din România. După fiecare ediţie, lucrările prezentate au fost publicate în volumul „Receptarea Sfintei Scripturi: între filologie, hermeneutică şi traductologie” (au fost publicate până acum 12 volume). Volumul este prezent în biblioteci din străinătate, iar începând cu anul 2021, este indexat în baze de date internaţionale.
Bugetul alocat pentru acest eveniment este de 16.000 lei.
Festivalul Judeţean de Folclor pentru Copii „De la lume adunate și-napoi la lume date”
Inspectoratul Şcolar Judeţean laşi şi Grădiniţa cu Program Prelungit Sf. Sava din laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, vor organiza Festivalul Judeţean de Folclor pentru Copii „De la lume adunate şi-napoi la lume date”, care vizează promovarea şi păstrarea valorilor tradiţionale din folclorul românesc prin activităţi artistice.
Bugetul alocat pentru acest eveniment este de 10.000 lei.
Evenimente cultural-artistice ale Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale laşi
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, vor organiza evenimente cultural-artistice de mare tradiţie în laşi dedocate iubitorilor de cultură si artă.
Evenimentele implică acţiuni şi manifestări artistice şi culturale cunoscute de către public cu numele de Târgul Naţional de ceramică tradiţională „CUCUTENI – 5000” – eveniment de renume la nivel naţional care a reuşit să promoveze şi să valorifice acest important domeniu al culturii populare tradiţionale. Sunt invitaţi să participe meşteri olari din cele mai importante centre de ceramică din ţară şi din Republica Moldova.
Festivalul de fanfare – organizat cu scopul revitalizării tradiţiei urbane şi anume concertele ocazionale de fanfare în Parcul Copou, unde se prezentau concerte de muzică de promenadă care erau foarte apreciate de locuitorii laşului. Acest festival vine să aducă în atenţia publicului ieşean atmosfera de odinioară din Parcul Copou şi totodată, are în vedere promovarea fanfarelor în judeţul laşi, în context naţional. Vor participa fanfare din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui, laşi şi Republica Moldova.
Festivalul Naţional de Tarafuri „Barbu Lăutaru” urmăreşte punerea în valoare a repertoriilor muzicale ţărăneşti ale tarafurilor tradiţionale din toată ţara şi în acelaşi timp să readucă în prim plan un tip de muzică pe cale de dispariţie, din cauza faptului că este prea puţin cunoscut publicului. La ediţia din acest an a festivalului şi-au anunţat participarea tarafuri din judeţele ţării, iar din Bucureşti, ca invitat special, trupa „Blakan Taksim”, cunoscută pentru atmosfera balcanică realizată prin combinarea sonorităţilor instrumentelor vechi şi a tehnologiei musicale contemporane.
Bugetul alocat este de 15.000 lei.
Târgul de Carte „Gaudeamus” Radio România
Societatea Română de Radiodifuziune, în parteneriat cu Municipiul laşi, doreşte să organizeze Târgul de Carte „Gaudeamus” Radio România – laşi, la care vor fi zeci de participanţi, printre care figurează cele mai prestigioase edituri din ţară, alături de care îşi găsesc cu succes locul distribuitori de muzică şi jocuri.
Cele mai noi apariţii editoriale, ieşite în ultimele zile de sub tipar, lansări de carte şi sesiuni de autografe cu câţiva dintre scriitorii români cei mai căutaţi de către cititori în acest moment, concursuri cu premii în cărţi, reduceri şi oferte speciale, vor transforma laşul într-o destinaţie de neratat pentru pasionaţii de lectură.
Bugetul aprobat pentru acest eveniment este de 100.000 lei.
Concursul Internațional de Robotică „Marvland Tech Invitational”
Inspectoratul Şcolar Judeţean laşi şi Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, îşi propun să susţină participarea unor elevi la Concursul Internaţional de Robotică „Maryland Tech Invitational” (MTI), ediţia a Vlll-a, organizat de Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, Laurel, Maryland, SUA.
Echipele de robotică CyLiis şi Peppers de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” laşi s-au calificat între cele 40 de echipe selectate pentru a participa la MTI. Soluţiile tehnice inovative proiectate de elevi şi integrate în construcţia robotului, programarea sistemelor autonome şi performaneţele demonstrate în meciuri, în timpul perioadelor de autonomie sau a celor controlate de driveri, determină selectarea unei echipe la această competiţie de înalt nivel.
La Concursul Internaţional de Robotică „Maryland Tech Invitational” vor participa 10 membri ai echipelor CyLiis şi Peppers, care vor fi însoţiţi de mentorul şi coordonatorul echipelor.
Rezultatul obtinut de Echipele CyLiis şi Peppers, prin calificarea la MTI 2024, transforma LIIS în prima şcoală din România ce concurează cu două echipe în aceeaşi ediţie a concursului.
Bugetul alocat pentru acest proiect este de 92.800 lei.