Igor Grosu: Evaluarea sistemului judecătoresc va continua pentru că este singurul instrument care poate asigura un sistem de justiție din oameni integri

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Chiar dacă este o luptă deloc ușoară, evaluarea sistemului judecătoresc va continua pentru că este singurul instrument care poate asigura un sistem de justiție din oameni integri. În acest sens, am făcut un apel să fim susținuți în această luptă comună pentru democrație. Declarațiile au fost făcute de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în urma unei discuții cu președintele Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie și președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary, care se află împreună cu alte 40 de delegații la Chișinău, la cel de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, evoluțiile din sectorul justiției și îndeplinirea celor trei recomandări ale Comisiei Europene, au fost subiectele principale discutate cu cei doi oficiali.

“Mi-am exprimat convingerea că împreună, cu sprijinul prietenilor și partenerilor din UE, vom putea răspunde provocărilor din perioada următoare, în mod deosebit în toamnă când avem de organizat două scrutine electorale – alegerile prezidențiale și referendumul. Pe 20 octombrie, moldovenii vor spune clar că vor să facă parte din marea familie europeană și acest lucru va fi consfințit  și în Constituție, iar instituțiile responsabile vor face tot posibilul să organizeze alegeri corecte și să protejeze votul cetățenilor. Am vorbit și despre organizarea pentru prima dată a votului prin corespondență în unele țări, dar și despre curățarea sistemului judecătoresc de corupți. Chiar dacă este o luptă deloc ușoară, evaluarea sistemului judecătoresc va continua pentru că este singurul instrument care poate asigura un sistem de justiție din oameni integri. În acest sens, am făcut un apel să fim susținuți în această luptă comună pentru democrație”, a conchis Grosu.

Astăzi la Chișinău se desfășoară cel de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE). Evenimentul găzduiește peste 100 de participanți străini, președinți și judecători ai Curților Constituționale europene, observatori și oaspeți de onoare, printre care oficiali de nivel înalt, precum: președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary, președintele Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, reprezentanți ai Curții de Justiție a Uniunii Europene, reprezentanți ai asociațiilor curților constituționale ale grupurilor lingvistice și regionale – Asociația Curților Constituționale Francofone, Uniunea Curților și Consiliilor Constituționale Arabe, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale Africane, Asociația Eurasiatică a Curților Constituționale, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale ale țărilor vorbitoare de limbă portugheză și alții.