Proiectul european nu este solid în anumite momente critice, iar fiecare ţară îşi apără interesele, a declarat candidatul la alegerile europarlamentare din partea Forţei Dreptei, Violeta Alexandru.
„La momente critice fiecare ţară îşi apără interesele şi în această chestiune impresia mea a fost că alte ţări puternice din Europa, la rândul lor, în faţa unor provocări legate de costurile la energie, au indus nişte decizii care s-au reflectat şi la alte ţări, care n-aveau neapărat nevoie să crească preţurile aşa de mult, dar au făcut-o pentru raţiunea de a nu se muta business-urile dintr-o ţară în alta, în condiţiile în care preţurile la energie erau jumătate sau până în jumate faţă de cele care erau în alte zone”, a spus Violeta Alexandru, miercuri, la o dezbatere organizată de Confederaţia Patronală Concordia.
În altă ordine de idei, Violeta Alexandru a opinat că statul a urmărit să obţină mai mulţi bani la bugetul de stat prin facturile la energie. „Eu am o părere foarte clară legat de ce se întâmplă în acest moment în România cu facturile la energie. (…) Statul, având nişte companii ale sale, a vrut mai mulţi bani la bugetul de stat”, a spus Violeta Alexandru.
Potrivit candidatului la alegerile europarlamentare din partea USR Cristina Prună, criza energetică a fost una a ofertei, cauzată de faptul că Uniunea Europeană nu produce suficient în acest domeniu.
La rândul său, candidatul la alegerile europarlamentare din partea REPER Dragoş Pîslaru a atras atenţia că în România sunt încă populisme, printre care cel legat de închiderea minelor.
„Vedem la PNL, la ministrul Energiei (…), să amânăm închiderea minelor (…) ceea ce nu se spune este că discutăm acolo de daune de 20 de miliarde de lei făcute în ultimii ani de zile din partea asta de minerit şi oamenii acolo sunt ţinuţi practic ostatici, masă de manevră, fără niciun fel de investiţii serioase care se le dea o alternativă”, a punctat Dragoş Pîslaru.
Dezbaterea s-a concentrat şi pe tematica muncii, iar Violeta Alexandru a punctat că nu susţine măsurile sociale care să o descurajeze.
„Eu sunt pentru aprecierea muncii, astfel încât omul care munceşte să simtă că din câştigul lui trăieşte mai bine decât cineva care este beneficiar de ajutoare sociale şi nu sunt pentru bani şi vouchere, sunt pentru servicii. Cine nu poate să muncească, nu poate (…), nu e nimeni o brută să vrea să tragă pe cineva la muncă, dacă el nu poate”, a declarat Violeta Alexandru.
Aceasta a semnalat deficitul de forţă de muncă şi a menţionat că nu are nimic împotriva importului de forţă de muncă din spaţiul extracomunitar, pe baza unor reguli clare. AGERPRES