13 partide politice au semnat Pactul „Pentru Europa”

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Conducerea a 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi în cadrul unui eveniment solemn Pactul „Pentru Europa”. Documentul este un Pact similar celui de la Snagov și va putea fi semnat și de celelalte forțe politice care susțin integrarea europeană a țării noastre, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, aderarea Republicii Moldova la UE este singura strategie națională, care poate aduce dezvoltare, bunăstare, securitate și pace tuturor cetățenilor.

„Având în vedere că exprimarea unității naționale privind subiectul integrării europene este un test de maturitate politică și civică pentru întreaga societate, conștienți de faptul că procesul de integrare europeană nu poate fi monopolizat și necesită eforturi conjugate a întregii societăți, conștienți că procesul de aderare la Uniunea Europeană presupune un dialog continuu dintre opoziție și putere bazat pe respect reciproc, incluziune, transparență și responsabilitate semnăm acest pact. Suntem conștienți de faptul că procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi realizat numai printr-un efort comun de unitate națională, creată de voința comună a tuturor cetățenilor”, se spune în document.

Pactul a fost semnat, din partea partidului de guvernământ, de secretarul general al PAS, Artur Mija. „Semnarea acestui document este un eveniment important, dar este mult mai important să acționăm, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare și beneficiile individuale ale fiecărui cetățean. PAS semnează astăzi „Pactul pentru Europa” și ne exprimăm convingerea că acest eveniment este doar primul dintr-o serie de acțiuni consecvente, dezinteresate de a oferi cetățenilor R. Moldova o viață mai bună, aici, acasă, în Moldova europeană”, a opinat Mija.

Copreședintele Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujoreanu, a menționat că ziua de 26 mai va intra în istorie. „Această zi este una a unității, o zi în care ambițiile politice și interesele înguste au fost date la o parte și a primat interesul național și dorința sinceră a concetățenilor de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene”, a punctat Bujoreanu.

Rerezentantul MAN, Gaik Vartanean, a menționat că acest pact nu înseamnă susținerea unui partid sau a unui candidat, dar este o idee națională de integrare europeană. „Avem foarte mult de lucrat la restanțe și susținem accelerarea proceselor pentru aderare a țării, dar nu în detrimentul cetățenilor și statului R. Moldova”.

Președintele CUB, Igor Munteanu, a specificat că acest pact este expresia unității naționale. „Republica Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare. Pactul este expresia unității naționale pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în R. Moldova”.

Liderul Partidul Schimbării, Ștefan Gligor, a menționat că diferențele de păreri trebuie lăsate într-o parte și este timpul ca întreaga societate să se unească în jurul acestui obiectiv strategic care este integrarea europeană.

Si președintele PSDE, Ion Sula, a menționat că evenimentul de astăzi va deveni parte a cărților de istorie. „13 partide politice semnează „Pactul pentru Europa” care este un document asemănător celui de la Snagov din 1994 când forțele politice au decis să-și unească energiile pentru a atinge obiectivul strategic aderarea la UE”, a spus Sula.

Pactul „Pentru Europa” a fost semnat de Partidul Verde Ecologist din Moldova, Partidul Acțiune Și Solidaritate, Partidul Dezvoltării Și Consolidării Moldovei, Partidul Liberal Democrat Din Moldova, Partidul Social Democrat European, Partidul Național Liberal, Partidul Puterea Oamenilor, Partidul Mișcarea Alternativă Națională, Platforma DA, Partidul Schimbării, Liga Orașelor Și Comunelor, Coaliția Pentru Unitate Și Bunăstare, Partidul Politic „Voința Poporului”.