Ambasadorii României și Ucrainei la Chișinău au salutat semnarea de către 13 partide a Pactul „Pentru Europa”

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Ambasadorul României Cristian-Leon Țurcanu și Ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko au salutat semnarea de către 13 partide a Pactul „Pentru Europa”. Cei doi diplomați au precizat că, calea spre UE este cea mai corectă opțiune și cetățenii moldoveni merită să facă parte din marea familie europeană, comunică MOLDPRES.

Diplomatul de la București, Cristian-Leon Țurcanu a menționat imediat după semnarea pactului că acest document este un angajament deloc simplu, ci unul care reclamă cooperare și efort comun.

„Este un angajament care reclamă ca înainte de toate trebuie să fie pus interesul cetățeanului, viitorul european al locuitorilor din Republica Moldova, indiferent de etnie, de religie sau limba pe care o vorbesc. Un angajament ferm față de valorile fundamentale care stau la baza Uniunii Europene și care se află în sufletul fiecărui cetățean care își dorește un viitor mai bun, căci aici, în Republica Moldova, bat inimi europene. Iar politicul are datoria fundamentală de a respecta aspirațiile cetățeanului și de a îndeplini dorințele acestuia. Uniunea Europeană, visul European este deasupra ideologiilor politice, iar acest lucru a fost dovedit cu prisos de Declarația de la Snagov, prin care principalele forțe politice s-au angajat să aducă România în Uniunea Europeană și azi, 29 de ani mai târziu, vedem cu toții rezultatele. Oricine trece azi Prutul vede cu ochii săi ce înseamnă Uniunea Europeană, vede pace, stabilitate, un trai mai bun, educație și sănătate la standarde europene, infrastructură de calitate și în primul rând vede respect pentru fiecare individ. Și dacă ne uităm spre est, vedem un război nelegal, crud și ilegitim dus de Rusia împotriva prietenilor și vecinilor noștri- Ucrainei. Dacă ne uităm spre est, vedem cum Moscova calcă în picioare pacea și regulile internaționale. În fiecare zi vedem cum neutralitatea este disprețuită, istoria este răstălmăcită și identitatea pusă la îndoială. Cetățenii Republicii Moldova sunt la fel de europeni ca orice cetățean al Uniunii Europene, fie din Franța, Danemarca sau din România. Împărtășim aceeași istorie, tradiții și în primul rând un atașament profund pentru pace și un viitor prosper în libertate. Un viitor pe care să îl decidem noi înșine. Dacă cetățenii Republicii Moldova sunt europeni, a sosit momentul ca și Republica Moldova să facă parte din Uniunea Europeană, iar acest lucru cade în sarcina tuturor, fiindcă aderarea la Uniunea Europeană nu înseamnă efortul unui singur partid sau al unei alianțe, ci înseamnă efortul conjugat al tuturor celor care doresc un viitor mai bun. Sunt încrezător că această dorință pentru pace și prosperitate va fi clar exprimată de toți cetățenii Republicii Moldova la referendumul din 20 octombrie, un referendum despre viitorul generațiilor care urmează”, a opinat Cristian-Leon Țurcanu.

Marko Șevcenko a menționat că evenimentul de astăzi este unul cu adevărat istoric. „Mulțumesc că sunt astăzi prezent aici și sunt parte din această istorie. Felicitări tuturor liderilor politici care au semnat azi acest document. Ei au găsit platforma comună, o platformă înafara concurenței electorale, una care poate să unească. Partidele s-au adunat aici, astăzi, cu un singur scop să ducă Republica Moldova în clubul celor prosperi și bogați – Uniunea Europeană. În drumul nostru spre UE noi suntem împreună cu Republica Moldova. Drumul va fi unul dificil dar cu asemenea prieteni speram să fie mai scurt”, a opinat diplomatul.

Oficialul ucrainean a venit cu un mesaj și pentru cetățenii Republicii Moldova, care privesc spre est: „Dacă alegeți această direcție, trebuie să conștientizați că alegeți un bilet spre război”.

Pactul „Pentru Europa” a fost semnat astăzi de conducerea Partidului Verde Ecologist din Moldova, Partidului Acțiune Și Solidaritate, Partidului Dezvoltării Și Consolidării Moldovei, Partidului Liberal Democrat Din Moldova, Partidului Social Democrat European, Partidului Național Liberal, Partidului Puterea Oamenilor, Partidului Mișcarea Alternativă Națională, Platforma DA, Partidului Schimbării, Liga Orașelor Și Comunelor, Coaliției Pentru Unitate Și Bunăstare, Partidului Politic „Voința Poporului”.