Tomac: Promisiunile privind majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei, populism de campanie tipic „PSDPNL”

Promisiunile electorale ale actualei guvernări privind majorarea salariului minim brut la 3.700 lei reprezintă „populism de campanie tipic PSDPNL”, afirmă preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

„Pesediştii roşii şi galbeni se pregătesc să anunţe cu mare fast majorarea salariului minim. Să spunem însă adevărul! Aceasta nu e nicio decizie politică revoluţionară pentru piaţa forţei de muncă. România este obligată să transpună în legislaţia naţională Directiva salariilor minime până la 15 noiembrie 2024, o iniţiativă pe care eu am promovat-o activ în Parlamentul European. Dacă aplicăm formulele directivei, ar trebui să avem în România un salariu minim brut de cel puţin 4.000 lei, mai mare decât salariul minim brut actual de 3.300 lei şi decât promisiunile electorale ale actualei guvernări (3.700 lei brut). Ce propune astăzi premierul este, evident, praf în ochii românilor înainte de alegeri. Populism de campanie tipic PSDPNL”, a afirmat Eugen Tomac, luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

El adaugă că salariile românilor sunt „considerabil insuficiente”, raportate la „coşul minim de consum pentru un trai decent”.

„Poate Partidul Comasat Român are nevoie să i se reamintească faptul că rata sărăciei în muncă este semnificativ mai mare în România decât în alte state membre (14,5% faţă de 8,5% în UE în 2022). Având în vedere coşul minim de consum pentru un trai decent (criteriu care, de asemenea, se regăseşte în Directivă), salariile românilor sunt considerabil insuficiente. În septembrie 2023, coşul minim pentru o persoană adultă singură era de 3.807 lei pe lună. Un angajat plătit cu salariul minim actual încasează 2.080 de lei net, mult sub nivelul unui coş minim necesar unui trai decent. Trebuie să avem în vedere că peste 1,5 milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim şi sunt în risc de sărăcie în muncă”, a afirmat Tomac.

Stânga comasată se aşteaptă ca românii să se mulţumească, la fel ca în cazul Schengen, cu frânturi de drepturi, mai susţine Tomac.

” Pe 9 iunie, românii, sunt convins, vor alege adevărul şi transparenţa”, a mai afirmat Tomac. AGERPRES