ICR: România la cea de-a 83-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid

România va fi prezentă, în perioada 31 mai – 16 iunie, la cea de-a 83-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid, cu un stand naţional şi 20 de evenimente literare.

Potrivit unui comunicat al ICR, Regina Letizia a Spaniei va inaugura Feria del Libro de Madrid 2024, la care îşi vor prezenta oferta editorială 359 de expozanţi şi la care sunt aşteptaţi să participe trei milioane de vizitatori, la cele peste 300 de evenimente pentru cititori de toate vârstele şi 5.000 de sesiuni de autografe.

Prezenţa României, care se află la a treisprezecea participare la această manifestare de anvergură, este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi prin ICR Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Printre protagoniştii evenimentelor se numără Gabriela Adameşteanu, Eugen Barz, Aura Christi, Nichita Danilov, Cristian Fulaş, Miguel Gane, Stejărel Olaru, Radu Paraschivescu, Radmila Popovici, Andreea Răsuceanu şi Corina Sabău.

„Literatura română este prezentă şi promovată în spaţiul cultural de limbă spaniolă, iar scriitorii noştri sunt căutaţi şi apreciaţi. Succesul numeroaselor colaborări cu edituri din Spania care au apelat la programele de traduceri ale ICR se confirmă an de an prin numărul tot mai mare de aplicaţii la programul TPS, iar accesul pe piaţa culturală de limba spaniolă este foarte important, având în vedere expansiunea permanentă a acesteia. Prin participarea noastră la Feria del Libro de Madrid avem ocazia de a promova noile opere ale scriitorilor români, dar şi de a semnala o dată în plus editurilor şi profesioniştilor din domeniu oportunitatea traducerii autorilor de limbă română de pretutindeni”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, citat în comunicat.

Un eveniment special, „Omagiu pentru Norman Manea. Mereu acasă în limba română”, va avea loc pe 6 iunie, manifestarea avându-i ca invitaţi pe Mercedes Monmany, Gabriela Adameşteanu şi Marian Ochoa de Eribe. Moderator va fi Esther Bendahan.

România are ca motto „Letras rumanas: un pase al lector” (Literatura română: mingea la cititor), în consonanţă cu mottoul Târgului – „Entrena tu mente, lee tu cuerpo” (Antrenează-ţi mintea, citeşte-ţi corpul).

„Programul cuprinde prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, mese rotunde, ateliere pentru copii şi sesiuni de autografe care contribuie nu numai la promovarea culturii române, ci şi la consolidarea şi extinderea dialogurilor româno-spaniole în domeniile literaturii, traducerilor şi politicilor editoriale”, se arată în comunicat.

La standul României vor fi prezente numeroase volume semnate de autori români traduse în limba spaniolă în ultimii ani, multe dintre ele publicate cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programele de profil derulate de Centrul Naţional al Cărţii, precum şi o selecţie diversă de titluri în limba română.

Agenda completă a activităţilor literare şi a sesiunilor de autografe poate fi vizualizată la https://www.icr.ro/uploads/files/pliant-targul-de-carte-madrid.pdf. AGERPRES