STS: 22.800 de operatori de calculator, instruiţi pentru secţiile de votare din ţară

Specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au instruit până acum, din punct de vedere tehnic, 22.800 de operatori de calculator pentru secţiile de votare din ţară, care vor utiliza tabletele şi aplicaţiile informatice puse la dispoziţie de STS.

Totodată, au fost instruiţi 19.000 de preşedinţi ai secţiilor de votare din ţară, 6.600 de preşedinţi şi membri-operatori de calculator ai secţiilor de votare din diaspora şi 4.300 de informaticieni desemnaţi de Primării pentru birourile electorale de circumscripţie locală, a informat, joi, colonel Laurenţiu Ilinca, coordonatorul activităţilor de instruire pentru procesele electorale din cadrul STS.

„Noi am început cu două luni în urmă tot procesul de pregătire a procesului electoral. (…) (La Arena Naţională) instruim în prezent operatorii de calculator desemnaţi în secţiile de votare din Sectorul 6. Începând de sâmbăta trecută, am instruit judeţul Ilfov şi sectoarele municipiului Bucureşti 1, 2, 3, 4 şi 5. În paralel, se desfăşoară, prin sistem de videoconferinţă, instruirea membrilor operatori de calculator din străinătate. Deci, persoanele care vor fi desemnate ca operator de calculator în străinătate şi diseară, de la ora 17,00, are loc instruirea preşedinţilor de votare. Totodată, astăzi la ora 11,00, a avut loc instruirea informaticienilor care vor fi în Biroul electoral de circumscripţie locală”, a precizat Ilinca.

 

Potrivit acestuia, în secţia de votare nu există niciun angajat al STS, rolul acestei instituţii fiind acela de preluare a apelurilor şi de a asigura suportul tehnic.

Oficialul STS a adăugat că tabletele, aplicaţiile şi sistemele informatice au implementate măsurile de securitate cibernetică necesare.

„Noi ne-am luat toate măsurile tehnice şi de securitate astfel încât sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot să poată asigura confidenţialitatea votului şi desfăşurarea în foarte bune condiţii a procesului electoral”, a punctat colonel Laurenţiu Ilinca.

El a explicat că, în cazul în care secţiile de votare rămân fără internet, STS este pregătit şi din acest punct de vedere.

„Preşedintele secţiei de votare are un telefon pus la dispoziţie de STS, iar în cazul în care nu funcţionează conexiunea la internet preşedintele secţiei de votare poate să verifice în timp real sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot pentru ambele procese electorale şi sistemul îi furnizează acelaşi tip de mesaj, dacă are drept de vot sau nu are drept de vot alegătorul respectiv. După care, operatorul de calculator este instruit să sune în centrul de preluare a apelurilor, noi vom încerca să restabilim conexiunea la internet telefonic. Dacă nu reuşim, trimitem în cel mai scurt timp centrul de intervenţie, care este obligat în maximum 30 de minute, şi vom înlocui echipamentul”, a precizat oficialul STS.

 

Anterior perioadei de instruire, STS a distribuit, în conformitate cu atribuţiile stabilite prin legislaţia electorală, peste 29.500 de tablete pentru buna desfăşurare a alegerilor, 23.300 la nivel naţional şi 6.200 în străinătate. Centrul de intervenţie tehnică are pregătite tablete de rezervă pentru a putea înlocui echipamentele în eventuale situaţii de nefuncţionare semnalate din secţiile de votare, conform datelor furnizate de STS.

Următoarea etapă în calendarul de organizare a proceselor electorale din 9 iunie este cea de desfăşurare a simulărilor, în cadrul cărora se va urmări dacă operatorii de calculator cunosc modul de utilizare a tabletei. Totodată, se vor testa din punct de vedere tehnic şi operaţional aplicaţiile şi sistemele informatice. În 8 iunie, începând cu ora 22,00, acestea vor fi operaţionalizate întrucât începe votul în Noua Zeelandă, a mai transmis STS.

Datele statistice cu prezenţa alegătorilor în secţiile de votare şi procesele-verbale încheiate la finalul procesului electoral vor fi afişate în timp real şi disponibile publicului pe site-ul https://prezenta.roaep.ro. AGERPRES