Anchetă comună între R. Moldova și Franța: Patru persoane implicate într-o schemă de ștergere a notificărilor roșii INTERPOL pe numele unor criminali anunțați în căutare internațională, reținute în R. Moldova

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Patru persoane au fost reținute, astăzi, în urma mai multor percheziții desfășurate în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări, anunțați în căutare internațională. Informațiile au fost prezentate astăzi de șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în timpul unui briefing de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit șefei PA, pe 2 aprilie curent, instituția a inițiat un dosar penal în baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF). Astfel, un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul Notificărilor Roșii INTERPOL să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge Notificările Roșii a acestora, prin plata de mită către funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova.

„Este vorba de o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul Notificărilor Roșii, în schimbul plăților. Presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA”, a menționat Veronica Dragalin.

În cadrul anchetei, în temeiul unor mandate de percheziții autorizate de un judecător de instrucție din țara noastră, procurori și ofițeri din cadrul PA au efectuat astăzi 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și ofițerilor francezi și FBI, în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale ridicate în cadrul descinderilor.

„În urma perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate. Perchezițiile au avut loc azi dimineața, cu susținerea deplină din partea instituțiilor publice vizate. În prezent, acțiunile sunt în desfășurare. Până acum, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore”, a spus Veronica Dragalin.

Șefa PA a subliniat că vor fi efectuate acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei. „Suntem determinați să luptăm împotriva corupției la nivel înalt sub toate formele, în special împotriva acelor scheme care pun în pericol cauzele penale în întreaga lume. Această investigație comună este o dovadă a faptului că cooperarea internațională între instituțiile de drept este esențială în detectarea și oprirea infractorilor corupți, care nu sunt limitați de frontiere naționale. Împreună, vom continua să lucrăm și să livrăm rezultate pentru eliminarea corupției din instituțiile publice”, a afirmat Veronica Dragalin.

Organizația Internațională a Poliției Criminale (INTERPOL) este o organizație interguvernamentală cu 196 de țări membre, care acordă suport poliției, permițându-le să partajeze și să acceseze date despre infracțiuni și infractori, inclusiv prin emiterea de Notificări Roșii. Astfel, o Notificare Roșie este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare. Aceasta se bazează pe o cerere făcută de o țară membră, care furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitantă. Țările membre își aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei Notificări Roșie.