Adunare Generală a Asociației Regiunilor Europene Viticole – AREV

În perioada 3-5 Iunie, Consiliul Județean Iași – Iași County Council găzduiește cea de a 30-a Adunare Generală a Asociației Regiunilor Europene Viticole – AREV!
În prima zi a lucrărilor, în Sala Voievozilor din cadrul Palatului Culturii, a avut loc întâlnirea Consiliului European al Profesioniștilor din domeniul Viei și Vinului (CEPV), la care au participat reprezentanți ai industriei vinului din Franța, Belgia, Spania, Luxemburg, Cehia, Germania, Austria, România (jud. Iași și jud. Vrancea) și din îndepărtatele insule Azore. În cadrul acestei întâlniri, Consiliul Județean Iași a fost reprezentat de către Vicepreședintele Marius Sorin DANGĂ.
S-au dezbătut subiecte de interes european precum studiul PARSADA – plan strategic de acțiune pentru anticiparea potențialei retrageri europene a substanțelor active și dezvoltarea unor tehnici alternative pentru protecția culturilor, s-a prezentat proiectul pilot gestionat în Grecia de Smart Farming, s-au purta discuții asupra consecințelor dispariției moleculelor autorizate dar și starea actuală a cercetării și a aplicațiilor în anumite părți ale lumii cu privire al NGT-uri care promit crearea de soiuri de plante rezistente la secetă, dăunători și boli.
Consiliul European al Profesioniștilor din domeniul Viei și Vinului a discutat asupra Manifestului pe care AREV și-l va asuma în relația cu Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European pe care l-a adoptat în forma sa draft.
Despre tradiția și industria viei și vinului din România le-a vorbit oaspeților dna. Conf.univ.dr.ing. Lucia Cintia Colibaba, Prodecan cu activitatea de cercetare, Facultatea de Horticultură, Universitatea pentru Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” Iasi.
Mâine, orele 10.00, vor avea loc lucrările celei de 30-a ediție a Adunării Generale a AREV coprezidate de dl. președinte Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași și dl. Emiliano García-Page Sánchez, președinte al regiunii Castilla-La Mancha, Spania și Președinte al AREV.
„Sunt mulțumit că eforturile noastre de a aduce la Iași cei mai importanți specialiști europeni din domeniul viei și vinului au dat roade. Acestă industrie poate reprezenta pentru Iași o carte de vizită și datoria noastră, ca administrație publică, este de a fructifica orice astfel de oportunitate. Impresia pe care Iașul o lasă oaspeților noștri este una formidabilă iar felicitările primite se îndreaptă atât către noi dar și către partenerii noștri de la Primăria Municipiului Iași. Vom continua să jucăm acest rol ori de câte ori mediul de afaceri local poate fi ajutat pentru că dezvoltarea sa îndeamnă dezvoltarea întregului nostru județ.” declară dl. Președinte al Consiliului Județean Iași, domnul Costel Alexe.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Iasi, alături de Compania Cotnari, Crama Hermeziu, Crama Strunga, Crama Gramma si Crama Domeniile Bohotin.