Breaking News

Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” – 2024

 

Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă, anunță deschiderea expoziției „Patrimoniu – valoare și valorizare”, care va avea loc vineri, 14 iunie 2024, începând cu ora 17.00, la Palatul Culturii din Iași. Această expoziție face parte din proiectul Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” – 2024 (Constanța-Bacău-Iași), care are drept scop promovarea patrimoniului cultural, prin facilitarea circulației valorilor dincolo de limitele spațiilor tradiționale ale instituției.

Expoziția „Patrimoniu – valoare și valorizare” (pictură și sculptură) oferă publicului ocazia de a descoperi o colecție impresionantă de opere de artă din patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu”, semnate de George Apostu (1934-1986), Geta Caragiu (1929-2018), Nicolae Fleissig, Alexandru Gheorghiță (1931-2011), Napoleon Tiron, Min-Chin Tung, Aurel Vlad, Gheorghe Zărnescu, Marin Gherasim (1937-2017), Florina Breazu, Vasile Tolan, Vladimir Palamarciuc, George Mircea (1979-2018), Timotei Bătrânu, Mihai Chiuaru, Mariana Papară, Ilie Boca, Alexandru Macovei, Andreea Palade Flondor, Liviu Nedelcu, Dan Palade Flondor, Ion Văsâi, Victor Cuzmenco, Tudor Zbârnea, Gabriela Culic; lucrările sunt rezultate în urma activităților culturale desfășurate de-a lungul celor peste 30 de ani de existență a instituției, incluzând donațiile artiștilor participanți la expozițiile personale și de grup, precum și lucrările create în cadrul Simpozionului internațional de sculptură „George Apostu” (1994-1998) și Rezidenței Internaționale de Sculptură „Albastru” (2017-2019).

Prin lucrările de artă intrate în patrimoniul Centrului, prin miracolul „creației”, în care spiritul și materia se întâlnesc, spațiul instituției s-a încărcat de spiritualitate; operele au devenit semn și, totodată, însemn, punând la dispoziția tuturor celor interesați mărturii relevante despre artiști și uriașul potențial creator, care merită expus și valorizat. Expoziția va fi prezentată de criticul de artă Maria Bilașevschi și prof. univ. dr. Petru Bejan.

Pentru a oferi o perspectivă profundă asupra vieții și operei sculptorului George Apostu (1934-1986), va putea fi vizitată expoziția de fotografie „George Apostu – inedit”, realizată de regretatul istoric de artă Mihai Oroveanu, organizată în holul de la intrarea în sala „Henri Coandă”.

Cu această ocazie va fi prezentată o vastă colecție de produse culturale marca Centrul de Cultură „George Apostu”, adevărate branduri intrate în patrimoniul spiritual local și național (unul dintre acestea fiind revista „Vitraliu”), care nu doar consemnează un destin instituțional, ci deschide noi orizonturi de cunoaștere și înțelegere a lumii de ieri, de azi și de mâine.

Pentru că arta și muzica au capacitatea de a uni oamenii și de a crea conexiuni între culturi, de la ora 18.00, în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii, publicul meloman ieșean este invitat la un concert special, susținut de ZENOSYNE SAXOPHONE QUARTET din Italia, eveniment organizat în parteneriat cu Asociația de Concerte „Syrinx” (președinte Pavel Ionescu Ambrosie).

ZENOSYNE SAXOPHONE QUARTET, alcătuit din Serena Tarozzo (saxofon sopran), Luca Boscolo (saxofon contralto), Martino Luxich (saxofon tenor), Samuele Molinari (saxofon bariton), absolvenți ai Conservatoarelor din Veneția și Ferrara și, ulterior, ai programului de Master în Muzică de Cameră de la „Conservatorio B. Marcello” din Veneția, a fost înființat în anul 2023 cu scopul principal comun de a urma un parcurs profesional legat de pregătirea cvartetului, promovând calitățile sale distincte în diverse contexte.

Membrii grupului desfășoară o activitate artistică intensă: concerte, colaborări cu compozitori și alți muzicieni, dar și educațională (prin cursuri de master și lecţii-concert). În 2024, cvartetul a primit Premiul I la prestigioasa competiție internațională „Giulio Rospigliosi” la categoria Muzică de cameră.

Evenimentul marchează a treia etapă a proiectului Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”, care a debutat cu Expoziţia de fotografie „Tur de confrerie” – Ovidiu Ungureanu, organizată la Muzeul Naţional al Marinei Române (Constanța, 10 aprilie 2024) și a continuat cu Expoziția de pictură „Vâlva visului” semnată de Gabriela Culic, lansarea albumului de artă „Vâlva visului”- Gabriela Culic, lansarea revistei „Vitraliu” și recitalul extraordinar susținut de Raluca Dobre (vioară) și Edit Arva (pian), desfășurate la Centrul de Cultură „George Apostu” (Bacău, 23 aprilie 2024).

Proiectul beneficiază de lungi și fructuoase colaborări cu mediul artistic, academic și universitar din Iași: Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Iași; Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iași; Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași; Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.