Sanatate

Ambliopia sau „ochi lenes”

Ambliopia cunoscuta si sub denumirea de „ochi lenes” constituie o afectiune oftalmologica caracterizata de scaderea acuitatii vizuale care se manifesta de regula unilateral (la un singur ochi). Ambliopia debuteaza frecvent in copilarie si reprezinta principala cauza de deficit vizual la aceasta categorie de varsta. Transmitirea deficitara catre creier a informatiilor vizuale receptionate de catre „ochiul lenes” determina formarea unei imagini neclare, incetosate si suprasolicitarea secundara a ochiului sanatos de partea contralaterala, care preia sarcina in incercarea de a compensa deficitul vizual.

Principalele cauze de aparitie ale ambliopiei includ:

  • Diferentele refractive intre cei 2 ochi, ochiul cu defect mai mare de refractie putand deveni „lenes”
  • Strabismul – devierea globului ocular de la axa vizuala centrala
  • Cataracta congenitala, ptoza palpebrala congenitala (pleoapa cazuta)
  • Nerespectarea recomandarilor medicului oftalmolog referitoare la schema de tratament prescrisa si frecventa vizitelor medicale.

Principalii factori de risc care predispun la aparitia ambliopiei sunt reprezentati de:

  • Nasterea prematura
  • Greutatea mica la nastere
  • Asocierea unui istoric familial de ambliopie sau al altor deficite de dezvoltare.

Tipuri de ambliopie

In functie de mecanismul patologic care determina aparitia acestei afectiuni, ambliopia poate fi clasificata in 3 categorii si anume:

  • Ambliopia refractiva care se datoreaza existentei unui viciu de refractie de tipul astigmatismului, miopiei sau hipermetropiei.
  • Ambliopia strabismica prezenta la indivizii care asociaza strabism indiferent de tipul acestuia (convergent – ochii deviaza spre nas, divergent – ochii deviaza catre exterior, hipertropie -ochiul se deplaseaza in sus sau hipotropie – ochiul se deplaseaza inferior).
  • Ambliopia de privare intalnita la pacientii care asociaza opacifierea corneei sau cataracta.

Ambliopia la copii

Se recomanda ca toti copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani sa efectueze un consult oftalmologic de rutina pentru depistarea din timp a eventualelor patologii de ordin vizual si corectarea lor inainte de definitivarea proceselor de crestere si dezvoltare ale ochilor care are loc in jurul varstei de 7-10 ani.

Prima examinare oftalmologica este efectuata in maternitate de catre medicul neonatolog, al doilea control oftalmologic se recomanda la varsta de 3 luni a sugarului, ulterior vizitele medicale fiind recomandate la 1, 3 si respectiv 5 ani ai copilului.

 

In anumite situatii, se poate recomanda efectuarea examinarilor oftalmologice speciale la prematurii nascuti inainte de saptamana 28 de gestatie, la cei care au prezentat scor APGAR mic la nastere, suferinta neurologica neonatala si cei care asociaza antecedente familiale de patologii oftalmologice cu determinism genetic.

In afara acestor vizite oftalmologice recomandate, parintii pot apela la un consult de specialitate in situatia in care copilul:

  • Acuza senzatia de corp strain sau durere oculara
  • Prezinta manifestari clinice specifice (ochi mijiti, frecarea ochilor, evitarea expunerii la lumina intensa, inclinarea capului, lacrimare abundenta, privitul la televizor de aproape)
  • Modificari ale comportamentului (refuzul de a citi sau de a desfasura activitati care implica privitul de aproape)
  • Diminuarea performantelor scolare (copilul nu vede la tabla si in consecinta nu poate lua notite).

Ambliopia la adulti

Ambliopia la adult poate fi rezultatul unei diagnosticari tardive a patologiei instalate in perioada copilariei sau se poate manifesta ca urmare a unui traumatism ocular, anomalii refractive neadresate corespunzator sau patologii oculare de tipul cataractei sau glaucomului.

Simptome ambliopie

Principalele manifestari clinice asociate ambliopiei sunt reprezentate de:

  • Vedere neclara sau incetosata la nivelul ochiului lenes
  • Sensibilitate la lumina sau fotofobie
  • Ingustarea campului vizual prin mijirea ochilor
  • Dificultati de perceptie ale obiectelor aflate la departare sau de estimare a adancimii care genereaza probleme de orientare in spatiu
  • Oboseala oculara de partea ochiului afectat, in comparatie cel sanatos
  • Adoptarea unei pozitii vicioase cu capul inclinat, in special in timpul desfasurarii activitatilor care implica vederea de aproape
  • Evitarea activitatilor care presupun citit, scris sau lucru manual care necesita focusarea obiectelor aflate in apropiere.

Optiuni de tratament ambliopie

Tratamentul ambliopiei este etiologic si se adreseaza cauzei care a determinat lenevirea ochiului, putand fi reprezentat de:

  • Purtarea unor ochelari speciali care acopera ochiul functional (sanatos), astfel incat sa se obtina stimularea celui afectat – acest tip de tratament se adreseaza in special copiilor care trebuie sa poarte acesti ochelari timp de aproximativ 2 ore pe zi pentru a reeduca creierul sa prelucreze informatia receptionata de la ochiul lenes.
  • Administrarea de picaturi cu atropina la nivelul ochiului sanatos are efect similar ochelarilor speciali, creierul fiind nevoit sa utilizeze informatiile primite de la ochiul afectat pentru a asigura vederea.
  • Corectarea refractiei prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptrii; aceste dispozitive medicale corecteaza discrepantele gradului de refractie care apar intre cei doi ochi si au ca scop alinierea si echilibrarea vederii contribuind la imbunatatirea acuitatii vizuale.
  • Tratamentul chirurgical al ambliopiei este rezervat cazurilor severe care asociaza afecțiuni oculare de tipul cataractei sau strabismului persistent.

Complicatii ale ambliopiei

Principalele complicatii care se pot asocia ambliopiei includ pierderea vederii la nivelul ochiului lenes, afectarea vederii de tip central si strabism.

Efectuarea examinarilor oculare la intervale de timp regulate si protejarea ochilor cu ajutorul ochelarilor speciali in timpul desfasurarii activitatilor care implica risc crescut de ranire accidentala constituie principalele metode de preventie ale ambliopiei copilului si adultului.

Regulile generale de mentinere a sanatatii ochilor includ adoptarea unei diete alimentare sanatoase, renuntarea la fumat, aplicarea schemei 20-20-20 in timpul utilizarii ecranelor (dupa fiecare 20 de minute petrecute in fata ecranului indreptati privirea la 20 de metri in fata pentru 20 de secunde), protejarea ochilor de radiatii UV, praf si fum si efectuarea regulata a vizitelor la cabinetul de oftalmologie in vederea examinarii.

sursa: www.medicover.ro

Related Articles

Back to top button