Lidera extremei stângi guvernamentale din Spania demisionează de la conducerea partidului

Yolanda Diaz, lidera formaţiunii de extremă stângă Sumar din coaliţia guvernamentală din Spania, şi-a anunţat luni demisia de la conducerea partidului, în urma rezultatelor slabe la alegerile europarlamentare, informează AFP.

Ea îşi păstrează însă funcţia de vicepremier şi ministru al muncii, a treia din guvernul de la Madrid.

„Cetăţenii s-au pronunţat şi suport consecinţele”, a spus Diaz după victoria dreptei la scrutinul din Spania pentru Parlamentul European.

Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez va avea doar 20 de europarlamentari, iar Partidul Popular – PP, de orientare conservatoare – 22, ceea ce ar putea indica apropierea unui nou ciclu politic, după şase ani de guvernare a stângii.

Diaz a afirmat că în partid trebuie să înceapă o dezbatere, după ce extrema stângă a obţinut doar cinci mandate de deputaţi europeni, faţă de şase în 2019. Sumar, care grupează aproape toate partidele din zona respectivă a spectrului politic din Spania, are trei din cele cinci locuri în legislativul Uniunii Europene, iar două revin formaţiunii istorice a stângii radicale, Podemos.

Înaintea alegerilor parlamentare din iulie anul trecut, Podemos a fost nevoit să accepte includerea Sumar, iar după doar câteva luni s-a scindat.

PP a confirmat la scrutinul europarlamentar tendinţa din 2023, când a ieşit de asemenea pe primul loc, dar nu a reuşit să formeze guvernul deoarece nu a găsit suficientă susţinere în parlamentul de la Madrid.

Partidul de extermă dreaptă Vox a obţinut un rezultat mai bun decât la alegerile europarlamentare de acum cinci ani, având acum şase mandate de deputaţi europeni, faţă de patru anterior. O formaţiune nouă cu aceeaşi orientare, fondată sub denumirea „Sărbătoarea s-a sfârşit” de Alvise Perez, personalitate din mediile sociale, are asigurate trei locuri în Parlamentul European. AGERPRES