Studenții Andrei Panait, David Mitric, Crina Mihai și Andreea Demetra Nedelcu au fost coordonați de o echipă a Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS al UMF Iași. La această competiție au participat peste 140 de echipe din întreaga lume, dintre care opt din România.
Women in Data Science (WiDS) Datathon este o competiție anuală lansată de Universitatea Stanford în 2019, la care participă în jur de 4000 de participanți (50% femei) din 100 de țări, inclusiv România (din 2021). Misiunea acesteia este creșterea participării femeilor în domeniul Data Science, iar principalul său scop este de a identifica soluții pentru diverse probleme prin utilizarea datelor oferite de Stanford, utilizând: Machine Learning, Artificial Intelligence și Data Science. Pentru anul 2024, tematica competiției a fost „Equity in Healthcare”.
„Provocarea acestei competiții a fost ca studenții să-și perfecționeze abilitățile de Data Science, încercând să rezolve o problemă interesantă și critică, cu un impact social deosebit: analizarea modului în care modelele climatice afectează accesul la asistența medicală, având la dispoziție un set unic de date oncologice. De asemenea, pe baza informațiilor din dataset-ul furnizat și folosind tehnici de Machine Learning, li s-a cerut estimarea duratei de timp necesară pentru ca pacienții să primească diagnosticul de cancer metastatic”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, coordonator CTT Mavis.
Studenții au început acest proiect în aprilie, când au primit o bază de date cu pacienți oncologici și au trebuit să se familiarizeze cu Machine Learning, care este o subcategorie a inteligenței artificiale care se concentrează pe antrenarea unui sistem informatic să învețe din date fără programare explicită. „Practic, folosindu-ne de această bază de date și de Machine Learning – pe care a trebuit să-l aprofundăm, a trebuit să prezicem în cât timp va beneficia de tratament o pacientă depistată cu cancer metastatic de sân. Perioada aceasta depinde de foarte mulți factori, variază de la 50 de zile până la 300 de zile, începând cu statul din care provine pacientul, de vârstă, de codul de diagnostic al cancerului etc.”, au precizat studenții participanți.
Membrii echipei câștigătoare
Studenții: Andrei Panait, student în anul al II-lea la Medicină Generală (team leader), David Mitric, student în anul al II-lea la Medicină Generală, Crina Mihai – studentă în anul al II-lea la Medicină Generală și Andreea Demetra Nedelcu, studentă în anul al II-lea la Medicină Generală.
CTT Mavis: conf. univ. dr. Ionut Nistor – coordonator al CTT MAVIS, ing. Gheorghe Mahu – informatician CTT MAVIS și instructor în cadrul competiției WiDS și bioing. Cojocariu Madalina – bioinginer CTT MAVIS și suport în cadrul competiției WiDS.
Premiile Women in Data Science (WiDS) Datathon 2024 – Challenge #2:
- Premiul I: Team 256 (Rebecca Achola and Emmanuel Ogwal)
- Premiul II: Team Perceptron (Sharon Sujitha and Chandan Kumar)
- Team O-S: Olga Skvortsova
- Top First-Timers of the WiDS Datathon: Team Dyna Minds (Madur Krishna Chaitanya, Poojangi Gadekar, Swapna Yara and Venkat Irri)
- Top High Schooler: Team Mina Michelle Han
- Top students: Team UMF_MG_Underdogs (Panait Andrei, Mitric David, Nedelcu Andreea-Demetra and Mihai Ștefania-Crina)