Cluj: Filme româneşti proiectate la TIFF.23

Ultimele zile de desfăşurare a ediţiei cu numărul 23 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) aduc pentru spectatori o serie de filme româneşti noi.

„Ultimele zile de TIFF.23 aduc filmele româneşti în lumina reflectoarelor. Ultimele zile de TIFF.23 înseamnă o infuzie de film româneşti – cele mai noi şi incitante producţii recente. Ţi-am pregătit o listă cu ce nu trebuie să ratezi în următoarele zile şi nu uita să-ţi votezi filmele preferate pentru a câştiga premii”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de organizatorii TIFF.

Astfel, Fluturi de noapte (r. Andrei Răuţu) e „un film atipic despre încercarea de a face un documentar despre Marina Voica – la început, vedeta pop nu e mulţumită de felul în care este filmată. La rândul lui, regizorul nu ştie cum să se raporteze la ea: ca la o bunică sau ca la o artistă efervescentă”, iar în În Rusalka (r. Claudiu Mitcu), cinci prieteni trecuţi de 60 de ani revin în staţiunea de la malul mării unde mergeau în tinereţe, dar unul dintre ei le va da o veste neaşteptată.

„Despre thrillerul Ext. Maşină. Noapte, cu Şerban Pavlu, regizorul Andrei Creţulescu a spus că e „un soi de Cireşarii în Zona Crepusculară. E genul de film pe care, dacă ştii despre ce e vorba, n-are niciun sens să-l mai vezi”. Nu mai ai nevoie de nicio recomandare ca să mergi vineri, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Maia – Portret cu mâini este un film special care, prin materiale de arhivă, interviuri, performance-uri sau pasaje ficţionalizate recreează destinul bunicii regizoarei Alexandra Gulea, cu care împarte acelaşi nume. Îl poţi vedea vineri, de la 19,45, la Cinema Victoria”, se mai arată în comunicatul TIFF.

Alte premiere româneşti sunt şi Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn), o poveste plasată în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, şi Weekend în familie (r. Mihnea Toma), în care regizorul face o vizită în oraşul natal, pretext pentru discuţii inconfortabile despre identitatea de gen, orientarea sexuală sau scena de drag din România.

TIFF este organizat în perioada 14-24 iunie, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român. AGERPRES