Gimnastică: Carmencita Constantin – Ne-am asumat participarea în patru finale la Jocurile Olimpice

Preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, Carmencita Constantin, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce şi-a asumat participarea în patru finale la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Noi avem obiectivele pe care le-am măsurat în funcţie de concurenţa fantastică de la Jocurile Olimpice şi de experienţa celorlalte ţări din competiţie. Noi ne-am asumat o finală pe echipe, apoi două finale pe aparate, care pot fi ale Sabrinei sau ale oricărei alte fete, şi o finală la individual compus. Suntem în situaţia fericită de a avea mai multe sportive care concurează pe cele 5 locuri care merg la Paris. Sper din suflet să fie generaţia care să nu renunţe după Paris, pentru că este generaţia care în 2028, dacă va continua aşa cum a început, va fi pe podium la Los Angeles”, a explicat ea.

Federaţiei Române de Gimnastică a anunţat că sportivii din loturile naţionale se vor pregăti pentru Jocurile Olimpice pe aparatura oficială de la Paris produsă de Gymnova, graţie a doi noi sponsori.

„În urma unui apel făcut în 1 decembrie 2023 am sperat că vom găsi partenerii care vor înţelege nevoia Federaţia Română de Gimnastică de a-şi pregăti sportivii pentru Jocurile Olimpice pe un set de aparatură Gymnova pe care se va desfăşura şi concursul de la Paris. Şi iată că tot acest între proces de la producţie până la montarea fost posibil în mai puţin de 6 luni. Acest lucru îl datorăm în totalitate sponsorilor Lidl şi Renovatio. Pentru că au reacţionat imediat, au venit lângă noi şi am putut să cumpărăm aparatura pentru sportivii care se pregătesc pentru Paris. Noua aparatură Gymnova va fi folosită şi la RomGym Trophy (27-30 iunie), competiţie care se va organiza astfel la standarde internaţionale. Noi prin această aparatură întoarcem către sportivi eforturile pe care ei le fac pentru că aceşti copii muncesc mai mult decât noi, pentru că gimnastica este un sport extrem de greu”, a spus Carmencita Constantin, care a adăugat că setul complet de aparatură Gymnova se ridică la 220.000-230.000 de euro.

„Mi s-a părut normal ca eu, ca preşedinte, să spun public ce nevoi are Federaţia Română de Gimnastică, simplu şi direct. Iar sponsorii care au dorit au ridicat mâna şi ni s-au alăturat. Au fost momente grele, poate nu toată lumea a înţeles demersul meu de solicitare de donaţii. Însă prin acest mod, cu această expunere, am adus loturile olimpice aproape de normalitate. Şi sunt foarte mulţumită. Pentru că este o problemă de subfinanţare la nivelul întregului sport românesc, nu numai la noi. Categoric fără contribuţia mediului privat nu am fi făcut faţă”, a mai spus ea.

RomGym Trophy, competiţie în urma căreia antrenorii vor stabili componenţa echipei de 5 gimnaste pentru Jocurile Olimpice, se va desfăşura pe noile aparate la Sala Polivalentă din Capitală (27-30 iunie). Preşedinta FRG a făcut un apel la publicul bucureştean să vină în număr mare la competiţie pentru a le ajuta pe gimnaste în perspectiva JO de la Paris.

„Rugămintea mea cea mai mare este ca publicul bucureştean şi nu numai să vină în număr cât mai mare la RomGym Trophy. Avem sală, avem aparatură, dar avem nevoie şi de spectatori pentru sportivii noştri. Pentru ca diferenţa de presiune pe care o vor simţi fetele noastre când vor concura cu sala plină, la Paris, şi cea de la Bucureşti să fie cât mai mică. Aşa că fac un apel la iubitorii sportului, să vină în număr mare. Într-o sală arhiplină rumoarea se aude, iar fetele o percep… însă nu au această experienţă. În plus bârna vibrează într-o sală plină. Şi nu fără public nu avem acestă ocazie să vibreze şi acasă. De aceea avem nevoie de public”, a explicat ea.

Carmencita Constantin a menţionat că nu va mai candida la alegerile de anul următor pentru un nou mandat.

„Eu am un alt proiect pentru anul viitor, aşa că nu voi mai candida la funcţia de preşedinte, însă asta nu înseamnă că nu voi rămâne alături de gimnastica românească. Însă rămâne aici o echipă extraordinară la federaţie care poate azi să conducă întreaga activitate. Este o echipă tânără aici care e deja pe picioarele ei”, a precizat Constantin.
AGERPRES