Ucraina: Reţeaua energetică a fost deteriorată de un nou atac masiv al forţelor ruse

Infrastructura energetică ucraineană, inclusiv o centrală electrică, a fost afectată de un atac masiv rusesc în noaptea de miercuri spre joi, care a rănit şapte angajaţi, au anunţat joi autorităţile Ucrainei, a cărei reţea de electricitate fragilă se luptă să reziste atacurilor repetate care o vizează, transmite AFP.

Acesta este al şaptelea atac de amploare asupra centralelor ucrainene din ultimele trei luni, potrivit operatorului DTEK, atacuri ce au forţat Ucraina să impună întreruperi frecvente şi paralizante de curent.

„Ruşii au atacat una din centralele termice ale DTEK”, a spus compania într-un comunicat joi, adăugând că atacurile au rănit trei dintre angajaţi şi au cauzat „daune grave”.

Ministerul Energiei a declarat că „o serie de infrastructuri energetice” au fost atacate de armata rusă în patru regiuni, inclusiv cea a capitalei Kiev. În total, „şapte angajaţi au fost răniţi”, dintre care unul este în stare gravă, a precizat ministerul, menţionând şi echipamente distruse, dar fără a oferi alte detalii.

Forţele aeriene ucrainene, la rândul lor, au indicat că Rusia a tras nouă rachete şi 27 de drone sinucigaşe, precizând că a doborât aproape toate proiectilele.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei de producţie şi distribuţie a energiei electrice din Ucraina în ultimele luni, distrugându-i jumătate din capacitatea energetică, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.

Directorul general al DTEK, Maxim Timcenko, a avertizat că Ucraina riscă „să se confrunte cu o criză gravă în această iarnă” dacă partenerii săi occidentali nu se mobilizează. „Implor aliaţii să ne ajute să ne apărăm sistemul energetic şi să îl reconstruim la timp”, a adăugat el într-un comunicat postat pe reţelele de socializare, explicând că o centrală electrică deja avariată în atacurile anterioare a fost atinsă din nou.

Ucraina îndeamnă Occidentul să o ajute să îşi reconstruiască reţeaua electrică, un proiect ce necesită investiţii semnificative, şi să îşi consolideze apărarea antiaeriană pentru a contracara atacurile ruseşti.

Rusia continuă să nege că atacă ţinte civile, dar a recunoscut că a vizat obiective energetice ca răspuns la atacurile ucrainene asupra propriei infrastructuri de hidrocarburi.

În noaptea de miercuri spre joi, mai multe depozite de petrol din Rusia au fost vizate de drone ucrainene, precum şi oraşul Slaviansk-pe-Kuban din regiunea Krasnodar, unde o femeie a fost ucisă, potrivit guvernatorului regional, Veniamin Kondratiev.

Un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol din Republica Adîgă (o enclavă din Kraina Krasnodar, la poalele Munţilor Caucaz) „în urma unui atac cu drone”, a anunţat pe Telegram guvernatorul Murat Kumpilov.

Un rezervor a luat foc joi dimineaţa devreme la o rafinărie importantă de petrol din Platonovka, în regiunea Tambov (centru), „probabil” din cauza unei drone, a declarat guvernatorul Maxim Egorov pe Telegram.

Rusia continuă să bombardeze regiunile din apropierea liniei frontului, în special în sud şi în est. O persoanăa fost ucisă şi alte trei au fost rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Herson din sudul Ucrainei, au declarat joi autorităţile locale. În regiunea Harkov, unde Rusia a lansat recent o ofensivă terestră surpriză de amploare, guvernatorul Oleg Sînegubov a declarat că o femeie a fost ucisă de un atac rusesc. Doua persoane au fost, de asemenea, ucise în regiunea Doneţk, inclusiv una în oraşul din prima linie Toreţk, potrivit guvernatorului Vadim Filacikin.

Armata ucraineană a subliniat joi că forţele ruse au „devenit mai active” în sectorul Toreţk şi încearcă să cucerească poziţii în două sate învecinate. AGERPRES/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.