Breaking News

Mihai Chirica: Lucrăm la proiectul viitoarei Opere!

Primarul Mihai Chirica a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții conducerii Ordinului Arhitecților din România – Iași, președintele Alin Hoblea și vicepreședintele Sebastian Săvescu, managerul Operei Naționale Române Iași, Andrei Fermeșanu, și managerul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Andrei Apreotesei, pentru a pregăti nota conceptuală și tema de proiectare ale viitorului sediu al Operei ieșene, astfel încât această clădire să devină un punct de referință cultural și arhitectural pentru Iași, regiune și la nivel național.
„Documentele pe care le vom întocmi în urma unor astfel de consultări vor fi trimise la Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii în vederea elaborării indicatorilor tehnico-economici și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție aferente acestui proiect. Pe baza lor, Ministerul Culturii va iniția un proiect de Hotărâre de Guvern privind construirea noului sediu al Operei și alocarea sumelor necesare. Contăm în continuare pe sprijinul Ministerului Culturii și, în mod particular al doamnei ministru Raluca Turcan, căreia îi mulțumesc și aici pentru deschiderea și celeritatea cu care a răspuns propunerilor noastre!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Terenul pe care va fi construit viitorul edificiu cultural, în suprafață de aproape 10.000 de metri pătrați, se află în Copou (la intersecția bulevardului Carol I cu strada Mihai Costăchescu) și a fost dat deja în administrarea Operei Naționale Române Iași.
Viitorul sediu va avea o amprentă la sol de circa 5.000 de metri pătrați și presupune o investiție importantă, de circa 80 milioane euro, din care 15 milioane euro dintr-un împrumut semnat de Guvern cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, și 65 milioane euro din alte surse.
„Cred că Statul Român va face această investiție necesară și că Iașul cultural va avea Opera pe care o merită!”, a mai spus primarul Mihai Chirica.