PE: Eurodeputata franceză Valérie Hayer, realeasă preşedinte al grupului Renew, ieşit slăbit în urma alegerilor

Eurodeputata franceză Valérie Hayer, membră a partidului Renaissance al lui Emmanuel Macron, a fost realeasă marţi preşedinte al grupului Renew Europe (centrişti şi liberali), care a ieşit slăbit în urma alegerilor din 9 iunie pentru Parlamentul European, transmite AFP.

Valérie Hayer a fost singura candidată la şefia grupului.

Renew Europe a fost a treia forţă în fostul Parlament European, cu 102 deputaţi, însă în urma recentelor alegeri a rămas cu doar 74, fiind depăşit de grupul ERC (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, dreapta radicală şi extremă dreapta), care numără în prezent 83 de parlamentari.

‘Ne vom bate în faţa flagelului populismului politic şi economic care infectează politica europeană’, a spus Hayer la reuniunea de marţi.

Valérie Hayer, 38 de ani, a fost cap de listă al taberei lui Macron, care a înregistrat o grea înfrângere în alegerile europarlamentare din Franţa, obţinând numai 14,6% din voturi, mult sub Adunarea Naţională ( Rassemblement national, RN), care a întrunit peste 31%.

Aleasă eurodeputată în 2019, Valérie Hayer a devenit preşedinte al grupului Renew în ianuarie, în locul lui Stéphane Séjourné, numit ministru de externe în guvernul francez.

Renew face parte, împreună cu Partidul Popular European (PPE, dreapta) şi cu Partidul Socialist European, din ‘marea coaliţie’ în care au fost negociate compromisurile pentru adoptarea textelor în legislatura precedentă.AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.