Campanie dedicată sănătăţii reproducerii, derulată de Ministerul Sănătăţii şi INSP

Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al direcţiilor de sănătate publică, desfăşoară pe parcursul lunii iulie campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluţia potrivită pentru tine!”, dedicată promovării sănătăţii reproducerii.

Potrivit organizatorilor, campania îşi propune încurajarea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce priveşte propria sănătate reproductivă (educarea privind comportamentele individuale de prevenire a infecţiilor cu transmitere sexuală – ITS, prevenirea sarcinii nedorite şi utilizarea contracepţiei), informarea şi conştientizarea femeilor însărcinate şi a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătăţii sexuale (sănătăţii reproducerii), inclusiv asupra importanţei consultului medical/ginecologic.

Potrivit INSP, sunt de actualitate două problematici din sfera sănătăţii reproducerii: sarcinile la adolescente şi tendinţa crescătoare a cazurilor noi cu infecţii transmisibile sexual.

„Sarcinile în rândul adolescentelor au consecinţe majore asupra sănătăţii acestora mamelor adolescente şi a copiilor lor acestora. Mamele adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani se confruntă cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală (inflamaţie a endometrului – mucoasa interioară a uterului) şi infecţii sistemice în comparaţie cu femeile cu vârsta mai mare. Complicaţiile legate de sarcină şi de naştere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani la nivel global”, susţine sursa citată.

Conform specialiştilor, naşterea la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicaţii pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă cauzate de dezvoltarea incompletă a aparatului reproducător. În plus, fenomenul are consecinţe sociale precum abandonul şcolar şi imposibilitatea financiară de a îngriji nou născutul.

„Pe de altă parte, peste 1 milion de infecţii cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt asimptomatice iniţial. Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani au o infecţie genitală cu virusul herpes simplex. Utilizarea metodelor contraceptive (prezervativ, diafragmă) reprezintă o alegere esenţială pentru prevenirea acestor infecţii”, afirmă aceeaşi sursă.

INSP recomandă ca înainte de debutul vieţii sexuale, adolescenţii pot să se adreseze unui medic din cabinetul de planificare familială, medicului specialist obstetrician-ginecologie, medicului de familie, asistentului medical, asistentului medical şcolar, asistentului medical comunitar, mediatorului sanitar.AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.