S-a lansat Societatea Română a Centrelor de Cercetare Clinică

Societatea Română a Centrelor de Cercetare Clinică (SRCCC), lansată public luni, susţine necesitatea de reprezentare şi manifestare colectivă a centrelor de cercetare clinică, publice şi private, a echipelor de cercetare clinică, integrând organic nevoile de informare şi acces ale pacienţilor la programele de cercetare desfăşurate în România.

Potrivit unui comunicat remis presei, societatea promovează dezvoltarea cadrului socio-economic necesar susţinerii activităţii centrelor de cercetare clinică existente, publice şi private, cât şi stimularea înfiinţării de noi centre de cercetare clinică.

„Astăzi, practica medicinei bazate pe dovezi este o provocare atât pentru medici, cât şi pentru sistemele de sănătate, generată de hiatusul dintre modelul actual de practică medicală şi cercetarea clinică, parte esenţială a cercetării ştiinţifice medicale”, consideră Victor Voicu preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi preşedinte de onoare al Societăţii Române a Centrelor de Cercetare Clinică, citat în comunicat.

Colectivul membrilor fondatori îl include pe Hans Christian Hoeck, MD, PHD, CEO & Preşedinte Trialcare şi membru al consiliului de conducere al Society for Clinical Research Sites (SCRS), organizaţie ce conduce la nivel global eforturile de cercetare clinică.

Perspectiva academică implicată în procesul de cercetare este reprezentată de rectorul UMF „Carol Davila” – Viorel Jinga, rectorul UBB – Daniel David, Dragoş Vinereanu – şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi preşedintele Senatului UMFCD şi este completată de dimensiunea medicală a practicianului implicat direct în procesele clinice, prin Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, şi conf. dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, fondator al Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie” din Craiova şi preşedintele Comisiei de Oncologie din Cadrul Ministerului Sănătăţii.

„Un astfel de cadru este vital pentru a crea premizele ca aceste centre de cercetare clinică să beneficieze în mod egal de toate resursele de care au nevoie pentru desfăşurarea activităţii de cercetare la cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă. SRCCC, alături de partenerii academici, se implică în dezvoltarea curriculelor universitare şi post-universitare, a programelor de educaţie continuă în cercetare clinică şi în structurarea cadrului de desfăşurare a acestor programe, pentru a permite accesul în timp real a membrilor echipelor de cercetare: medici, farmacişti, psihologi, asistenţi medicali şi alţi profesionişti din domenii conexe activităţii de cercetare clinică. SRCCC militează pentru recunoaşterea, de jure et de facto, a echivalenţei calităţii şi contribuţiei actului de cercetare clinică desfăşurat de echipele din România cu cel din Uniunea Europeană sau din Statele Unite”, se arată în comunicat.

Totodată, SRCCC susţine dreptul pacienţilor de a beneficia în timp real de o informare corectă şi liberă în ceea ce priveşte cercetarea clinică în general şi asupra proiectelor de cercetare clinică în desfăşurare în România.

În opinia reprezentanţilor societăţii, pacienţilor trebuie să li se asigure un acces informat şi nediscriminativ la centrele de cercetare clinică, publice şi private, pentru programele de cercetare clinică destinate patologiilor lor.

„Respectând principiile fundamentale ale unui discurs echilibrat, societatea se află în plin proces de dezvoltare, adeziunea fiind deschisă persoanelor juridice implicate în procesul de cercetare clinică, atât din zona academică, a serviciilor medicale, a organizaţiilor de pacienţi, cât şi altor domenii relevante implicate în proces”, se mai arată în comunicat. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.