Cultura

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va avea o nouă secţiune, Perspectives, dedicată lungmetrajelor de debut

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va lansa o nouă secţiune competiţională, care se va concentra pe descoperirea unor noi talente începând cu ediţia sa de anul viitor. În acelaşi timp, organizatorii festivalului au decis să renunţe la secţiunea Encounters, informează revista Variety.

Cele două decizii reprezintă primele schimbări majore de program anunţate de noul director al Berlinalei, Tricia Tuttle.

Noua secţiune independentă, Perspectives, va include până la 14 debuturi de ficţiune din lumea întreagă, iar un juriu alcătuit din trei personalităţi va atribui premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut. Acest premiu va fi însoţit de un cec de 50.000 de euro, finanţat de GWFF, o societate dedicată protejării drepturilor de film şi televiziune. Premiul va fi împărţit între producătorii şi regizorii filmului desemnat câştigător.

Filmele selectate pentru a participa în competiţia secţiunii Perspectives vor fi curatoriate de directorul festivalului şi co-directorii de programare a filmelor din secţiunile Panorama, Forum şi Generation.

Premierele mondiale vor fi preferate, dar filme care au avut deja premiera în ţara lor de origine pot fi luate şi ele în considerare de directorul festivalului. Lungmetraje de debut pot apărea şi în alte secţiuni, au explicat organizatorii.

„Secţiunea Perspectives va oferi o platformă mai vizibilă pentru cineaştii emergenţi excepţionali din întreaga lume. Căutăm lungmetraje care reprezintă o gamă cu adevărat internaţională de voci care au un limbaj cinematografic îndrăzneţ şi fluent şi oferă perspective captivante şi noi moduri de a vedea lumea”, a declarat Tricia Tuttle. „Aş dori să mulţumesc GWFF pentru sprijinul acordat timp de decenii angajamentului nostru faţă de regizorii emergenţi şi pentru faptul că ei continuă să ne însoţească în reorientarea premiului”, a adăugat ea.

Secţiunea Encounters a fost lansată în 2020 sub conducerea anterioară a festivalului şi a avut patru ediţii. Scopul său a fost de a prezenta lungmetraje narative şi documentare cu stiluri sau perspective inovatoare.

Organizatorii nu au oferit nicio explicaţie pentru desfiinţarea acestei secţiuni, dar au declarat: „Aşa cum se întâmplă în mod tradiţional, Berlinala va încerca în continuare să prezinte lucrări îndrăzneţe din punct de vedere structural şi estetic ale unor regizori independenţi în diferite secţiuni ale festivalului”. AGERPRES

Related Articles

Back to top button