Germania şi Polonia îşi reafirmă cooperarea în materie de securitate într-un plan de acţiune comun

Germania şi Polonia au convenit, într-un plan comun de acţiune prezentat marţi, să discute despre intensificarea cooperării în materie de apărare pentru a descuraja ameninţarea Rusiei în regiune, inclusiv printr-o prezenţă mai mare a NATO pe flancul estic şi prin coordonarea ajutorului pentru Ucraina.

„Ne vom strădui să asigurăm unitatea politică transatlantică şi o prezenţă militară optimă a aliaţilor nord-americani în Europa, inclusiv pe flancul estic”, se arată în planul consultat de Reuters.

Ambele ţări au afirmat că îşi vor aprofunda cooperarea la nivel guvernamental pentru a oferi asistenţă militară Ucrainei, inclusiv pentru lucrările de reparare şi întreţinere a tancurilor Leopard 2.

Polonia are în vedere, de asemenea, să participe la Iniţiativa European Sky Shield de la Berlin, se mai arată în plan.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a aflat marţi la Varşovia pentru a se întâlni cu premierul polonez Donald Tusk şi pentru a participa la consultări interguvernamentale între cabinetele ţărilor lor, prima întâlnire de acest fel din 2018.

Scholz a declarat marţi că este sigur că întreaga cooperare dintre el şi omologii săi din Franţa şi Polonia, ţări care formează aşa-numitul „Triunghi de la Weimar”, va rămâne puternică, indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor din Franţa de la sfârşitul acestei săptămâni.

„Este foarte important pentru noi, aceste trei state, să ne gândim împreună la viitorul Europei’, a declarat Scholz, la Varşovia, într-o conferinţă de presă comună cu premierul polonez Donald Tusk.

„Suntem siguri că, indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor din Franţa, cooperarea dintre preşedintele francez (Emmanuel Macron), Donald (Tusk) şi mine va continua să fie foarte bună, şi aceasta va fi şi baza relaţiilor dintre ţările noastre”, a mai spus el.

Cancelarul german a subliniat, totodată, că „securitatea Poloniei este şi cea a Germaniei”.

„Aceasta înseamnă că noi (Polonia şi Germania) dorim să ne asumăm un rol de lider în regiunea baltică în cadrul NATO şi în protecţia flancului estic al UE”, a mai spus Scholz.

La rândul său, Donald Tusk a declarat că Germania trebuie să devină „ţara lider” în securitatea europeană comună, relatează AFP.

„Nu îmi pot imagina că Germania nu va deveni ţara lider în materie de securitate europeană comună, inclusiv cea poloneză”, a mai spus Tusk, care se află în fruntea unei noi coaliţii guvernamentale pro-europene, în cadrul conferinţei de presă.

„Polonia, una dintre cele mai mari victime ale celui de-al Doilea Război Mondial, şi Germania, autorul acestei distrugeri, a acestei tragedii a celui de-Al Doilea Război Mondial, ar trebui astăzi, în calitate de forţe libere şi democratice, să conlucreze în mod eficient pentru a garanta securitatea Europei”, a subliniat Tusk, fost lider al Consiliului European.AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.