Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași – Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, și Primăria Municipiului Iași, invită publicul la Concertul „Iubirea ca o taină”, susținut de Corul „Aletheia”, vineri, 5 iulie 2024, de la ora 19.00, în Holul de Onoare al Palatului Culturii.
Concertul oferă publicului o experiență sincretică, programul cuprinzând lucrări despre dragoste, în toate formele ei, interpretate în stil de jazz, gospel și muzică ușoară.
În primă audiție absolută vor fi interpretate lucrările „După sufletul ce-l poartă” și „Symmetry” ale tinerelor compozitoare Iustina Nedelcu-Chiuariu și Mihaela Spulber, reprezentante ale spațiului componistic ieșean.
Membrilor Corului „Aletheia” li se alătură soliștii Antonia Cucerenco și Sandu Bantaș, contrabasistul John Mantucci și percuționistul Iulian Fodor, acompaniamentul de pian fiind susținut de Aurelia Simion. Invitată specială este Anca Medeleanu, de această dată în ipostaza de actriță, care va dezvălui aspecte subtile ale iubirii transpuse în versuri sau citate celebre, întărind mesajul expresiv al interpretării muzicale. De asemenea, balerinii Maria Cotorobai și Ștefan Popa vor reflecta în dansul lor povestea Cenușăresei și vor impresiona prin mișcările de vals.
Cu numeroase distincții în palmares, Corul „Aletheia” a obținut chiar în anul înființării, 2017, avându-l ca solist și compozitor pe Sandu Bantaș, premiul I la secțiunea Gospel și premiul II la secțiunea Jazz, în cadrul reputatului concurs „Cecilia Seghizzi” din Italia.
Dirijorul Corului „Aletheia”, Dorina Comănescu, este conferențiar universitar doctor în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, și îmbină cu bucurie psihologia și muzica în cercetarea științifică, dar mai ales în practica interpretativă de pe scenă.
Concertul face parte din stagiunea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, constituind unul dintre rezultatele proiectului cultural „Mărturii din componistica corală contemporană”, finanțat de Primăria Iași și desfășurat în Parteneriat cu UNAGE.
Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.