„Primul meu concert din cadrul acestui turneu (pe 7 iulie, la Catedrala ‘Sf. Iosif’ din Bucureşti – n.r.) a fost o experienţă extrem de benefică, captivantă şi ofertantă relaţional. M-am simţit primită cu braţele deschise atât de organizatori, cât şi de public şi sunt foarte recunoscătoare pentru această oportunitate de a descoperi orgile din România. Abia aştept următoarele concerte. Concertul de la Iaşi, din 11 iulie, va fi primul meu concert în oraşul natal după ce mi-am început şi finalizat studiile de orgă. Mă încearcă multe emoţii la gândul că voi cânta acasă, dar sunt convinsă că bucuriile, satisfacţiile şi împlinirile profesionale pe care le voi trăi vor fi incomparabile”, a declarat Maria-Luisa Andrici, citată în comunicat.
La Săbăoani artiştii vor concerta pe o orgă oferită localnicilor de regele Carol I.
„Săbăoani este o localitate foarte apropiată de satul meu natal, Nisiporeşti. Orga Rieger a acestei comunităţi este o imagine a copilăriei mele, fiind prima orgă adevărată pe care am văzut-o, deşi nu am avut ocazia să o ascult până acum. Această orgă a fost tăcută mulţi ani, dar datorită restaurării realizate de Atelierul COT de la Hărman avem acum şansa de a asculta acest dar oferit de regele Carol I localnicilor din Săbăoani. Am avut o modestă implicare în procesul de restaurare şi mă simt cu atât mai legat de acest instrument ‘nou’ pe care îl aducem în lumina reflectoarelor. Acesta este unul dintre cele mai importante merite ale turneului”, a declarat la rândul său Eduard Antal.
Programul turneului este alcătuit din lucrări pentru patru mâini şi patru picioare ale compozitorilor Adolph Hesse şi Denis Bédard, dar vor fi şi aranjamente pe teme de Johann Sebastian Bach sau Wolfgang Amadeus Mozart: Johann Sebastian Bach – Triosonata V în do major, BWV 529; Max Reger – Toccata în re minor, op. 59, nr. 5; Wolfgang Amadeus Mozart – Church Sonata no. 10 în F major, K.244; Adolf Hesse – Fantezia în re minor op. 87; Gabriel Fauré – Valse din suita Dolly op. 56; Enrico Bossi – Scherzo în sol minor, op. 49, nr. 2; Sergei Rachmaninoff – Polka Italienne; Denis Bédard – Petite Suite: Introduction / Fanfare / Lied / Scherzando.
Turneul Naţional „Orgile României” mai cuprinde concerte pe 16 iulie la Arad – Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, pe 17 iulie la Vinga – Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”, pe 18 iulie la Lipova – Mănăstirea Sfânta Maria din Radna, pe 20 iulie la Deva – Biserica Greco-Catolică „Immaculata”. Turneul se va încheia cu un concert pe 5 noiembrie la Ateneul Român din Bucureşti. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)