Cultura

Infectia parazitara cu oxiuri: simptome, diagnostic si tratament

Oxiurile sunt viermi intestinali (paraziti), de forma alungita si culoare alb-galbuie ce traiesc in prima parte a intestinului gros. In special noaptea, femelele depun oua in pliurile pielii din zona anusului, de aceea apare pruritul anal (mai ales nocturn), principalul simptom al infectiei cu oxiuri. Infectia cu oxiuri poarta denumirea de oxiuriaza sau enterobiaza si nu intotdeauna determina aparitia unor manifestari clinice (pacienti asimptomatici). Desi oxiurile pot afecta toate categoriile de varsta, infectia parazitara este mai raspandita in randul copiilor deoarece se transmite cu usurinta prin ingestia accidentala a oualor de oxiuri, de obicei prin intermediul mainilor contaminate.

Oxiurul sau enterobius vermicularis este un parazit uman care se transmite pe cale fecal-orala ori prin contactul cu obiecte contaminate. Ouale, odata ingerate, ajung la maturitate in 2 saptamani si traiesc aproximativ 2 luni in intestin. Femela depune ouale la nivelul perineului, in general in timpul noptii, care devin infectante in aproximativ 6-8 ore si raman cu aceasta capacitate timp de 3 saptamani.

Infectia este intalnita in toate zonele globului, afectand aproximativ 1 miliard de oameni din intreaga lume, dar in special copiii din grupa de varsta 5-11 ani.

Infectie parazitara cu oxiuri simptome

Deseori aceasta infectie este asimptomatica (printre factorii care influenteaza asimptomatologia se numara sistemul imunitar al pacientului precum si numarul de paraziti care populeaza intestinul), iar cand apar simptome, acestea pot fi:

  • Prurit anal si vulvar
  • Agitatie nocturna
  • Cosmaruri
  • Enurezis (pierdere de urina in timpul somnului)
  • Dureri abdominale
  • Eritem al zonei anale, vulvare.

In prezenta acestor semne/simptome, medicii pot lua in calcul si alte afectiuni, cum ar fi diferite alte infectii parazitare, vulvovaginite, apendicita, dermatita.

Pentru ca oxiurii isi depun ouale in jurul anusului noaptea, aceasta cauzeaza mancarime si iritatie. Simptomele sunt de regula usoare, insa exista si situatii in care pruritul anal poate fi sever, ceea ce duce la dificultati de somn.

Pe termen lung, somnul agitat, de slaba calitate, conduce la scaderea capacitatii de concentrare, oboseala diurna si pierdere in greutate.

Desi simptomele generale ale parazitozelor pot fi similare la copii si adulti, pot exista anumite diferente notabile in manifestarea lor. Cei mici sunt mai susceptibili la tulburari de somn si pot prezenta un risc mai crescut de malnutritie.

Diagnostic infectie cu oxiuri

Daca sunt observati oxiuri in scaun sau pe tegumente, diagnosticul este cert. Retineti faptul ca lipsa oxiurilor din scaun nu exclude posibilitatea unei parazitoze. Nu toti parazitii sunt eliminati prin scaun.

Daca exista suspiciune de infectie cu oxiuri, se poate efectua un test de laborator care se cheama amprenta anala, ce poate detecta existenta oualor de paraziti. Acest test se efectueaza dimineata, inainte de toaleta matinala. Se poate efectua si un examen coproparazitologic cu aceeasi mentiune – ouale de oxiuri nu sunt intotdeauna prezente in materiile fecale.
De asemenea, este bine de stiut ca amprenta anala este considerata o metoda extrem de eficace in confirmarea infectiei cu oxiuri atat la adulti, cat si la copii. Procedura este simpla si rapida, iar rezultatele investigatiei sunt obtinute in scurt timp.

 

Infectie cu oxiuri tratament

Primul pas in tratament si foarte important consta in respectarea stricta a regulilor de igiena. Igiena este esentiala pentru a preveni reinfestarea si a limita raspandirea infectiei:

  • Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, mai ales dupa folosirea toaletei, inainte de mese.
  • Unghiile scurte si curate.
  • Schimbarea lenjeriei de pat si a hainelor zilnic, si spalarea lor la temperatura ridicata (de cel putin 60°C).
  • Dezinfectarea frecventa a suprafetelor, in special din baie si din dormitor.
  • Evitarea scarpinatului in zona anala pentru a evita transferul de oua de oxiuri pe maini si pe alte suprafete.

Deoarece frecvent apar infectii, chiar asimptomatice, si la alti membrii apropiati ai familiei sau colectivitatii, se recomanda ca si acestia sa fie testati si tratati, daca este cazul.

Tratamentul medicamentos se face cu albendazol sau mebendazol in doza unica, ce se poate repeta dupa 2 saptamani de la doza initiala, pentru a preveni recurentele, intotdeauna la recomandarea medicului.
Se poate apela la tratament topic pentru ameliorarea pruritului si eritemului din zona perineala.

Complicatii ale infectiei cu oxiuri

Desi complicatiile grave sunt rare, dar netratate, aceste parazitoze se pot complica si pot creste riscul de:

  • Infectii bacteriene
  • Infectii ale tractului urinar (ITU) – la femei oxiurile pot migra catre regiunea vaginala, cauzand infectii.
  • Probleme gastrointestinale si abdominale: in cazuri rare, oxiurii sunt asociati cu apendicita, diverticulita si inflamatia vaginului si a mucoasei uterului.

Cum pot fi prevenite infectiile parazitare cu oxiuri?

  • Spalati-va des pe maini folosind sapun si apa calda – spalati-va mainile dupa ce ati folosit toaleta, dupa ce ati schimbat scutecul bebelusului, inainte de a manipula alimente sau de a va atinge gura ori nasul, dupa ce ati intrat in contact cu un animal. Asigurati-va ca si cei mici cunosc aceste reguli.
  • Pastrati suprafetele curate si curatati frecvent cu apa si sapun jucariile copiilor, blaturile, toaletele, ustensilele, vasele si alte suprafete pentru a reduce riscul de raspandire a infectiei.
  • Pentru a evita transferul oualor, pastrati-va unghiile curate si taiate.
  • Evitati atingerea zonei anale si asigurati-va ca nici copiii nu ating sau zgarie zona afectata.
  • Spalati frecvent cearsafurile, prosoapele si lenjeria intima.

Sursa: www.medicover.ro

Related Articles

Back to top button