Primăria va avea şi iarna viitoare statutul de operator de termoficare al orașului

Primăria va avea şi iarna viitoare statutul de operator de termoficare al orașului, calitate în care vom produce şi livra agent termic către populaţie și agenții economici.

Primarul Mihai Chirica a fost personal astăzi, 22 iulie, la sediul din București al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pentru a face demersuri pentru reînnoirea licenţei municipalității pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică și pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice și termice. Este un demers strict necesar pentru a ne putea ocupa în continuare de încălzirea locuinţelor ieşenilor.
Primăria Municipiului Iași este operatorul de termoficare al orașului din anul 2021, iar sistemul este administrat de SC Termo-Service SA. La sistemul centralizat de termoficare sunt branșate 22.706 apartamente, 176 de agenți economici și 132 de instituții publice, din care 72 de școli, 9 spitale și o parte din clădirile universităților.
„Am investit zeci de milioane de euro în sistemul de termoficare și vom fructifica în continuare toate oportunitățile de finanțare, astfel încât Iașul să beneficieze de agent termic la un preț rezonabil. În prezent organizăm o licitație deschisă pentru delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă 5 ani, iar intenția noastră este de a face noi investiții, de circa 85 de milioane de euro, din care 70 de milioane din fonduri europene.
Spre deosebire de alte orașe mari, în Iași sistemul de termoficare a funcționat în mod normal în ultimii ani, iar zecile de mii de apartamente, școlile, grădinițele, spitalele și companiile racordate la sistemul centralizat au beneficiat de apă caldă și încălzire la parametri normali și la prețuri decente. Astfel, în ciuda inflației și creșterii prețurilor combustibililor, prețurile gigacaloriei în Municipiul Iași nu au mai fost modificate din anul 2019 și vor rămâne la niveluri competitive și în următoarea perioadă.
Ne pregătim, așadar, pentru viitorul sezon rece și suntem convinși că, prin investiții și un management performant, putem face din termoficarea centralizată opțiunea rațională, ecologică și competitivă!”, a declarat primarul Mihai Chirica.