Guvernul Estoniei va sprijini Ucraina până la ”victorie”

Guvernul Estoniei va sprijini Ucraina până la ”victorie” în războiul acesteia cu Rusia, a declarat noul premier eston Kristen Michal într-un interviu acordat marţi agenţiei de presă Reuters, el pledând în această chestiune pentru continuitate cu fosta administraţie, transmite Reuters.

Michal (49 de ani) a înlocuit-o pe Kaja Kallas, care a demisionat recent pentru a deveni şefă a diplomaţiei Uniunii Europene şi care s-a remarcat ca una dintre cei mai vehemente voci critice la adresa Rusiei şi dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei în UE şi în NATO.

”Vom sprijini Ucraina până la victoria ei în acest război. Suntem în asta pe termen lung, sper că şi aliaţii noştri sunt”, a spus Kristen Michal după depunerea jurământului.

”Mesajul către inamicii noştri este că Estonia este bine apărată; ne vom spori cheltuielile pentru apărare”, adăugat el.

Guvernul ţării baltice cu o populaţie de 1,4 milioane persoane ar putea aloca 1 miliard de euro pentru achiziţionarea de muniţii pentru Estonia, conform unui plan ce va fi elaborat până în septembrie, a precizat noul şef al executivului eston.

O altă prioritate va fi reluarea creşterii economice, în contextul reducerii ritmului PIB. Deficitul bugetar pentru acest an este estimat la 3,4% din PIB, potrivit postului public eston de radio ERR.

Kristen Michal face parte din Partidul Reformei, la fel ca Kaja Kallas, şi conduce un guvern de coaliţie ce mai cuprinde formaţiunile Estonia 200 şi Partidul Social-Democrat.

De formaţie avocat, Michal a devenit parlamentar în 2004 şi de-a lungul timpului a condus Ministerul Justiţiei, Ministerul Economiei şi, cel mai recent, Ministerul pentru Acţiuni Climatice. AGERPRES