Legatura dintre obezitate si riscul de cancer

Obezitatea reprezinta la momentul actual cea mai frecventa patologie de tip metabolic intalnita la nivel mondial care predispune la aparitia diabetului zaharat, apneei in somn, bolilor cardiovasculare si al celor oncologice datorita modificarilor patologice pe care le asociaza. Conform datelor publicate in 2022 de catre Institutul National de Sanatate Publica din Romania, aproximativ 2 din 100 persoane se aflau in evidenta medicala cu diagnostic de obezitate. In prezent se estimeaza faptul ca pana in anul 2035 obezitatea la populatia adulta va creste cu peste 60%, astfel incat la nivel mondial aceasta patologie va afecta 1 din 4 persoane.

Acest trend ascedent al incidentei obezitatii in cadrul populatiei generale este insotit de cresterea interesului pentru desfasurarea studiilor in vederea elucidarii mecanismelor patologice care determina aparitia cancerului colorectal, mamar, uterin, esofagian, renal si de pancreas la aceasta categorie de persoane.

Obezitatea reprezinta o boala caracterizata de cresterea greutatii corporale datorata acumularii de tesut adipos pana la valori mai mari ≥ 30kg/m2. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, evaluarea statusului ponderal este efectuat cu ajutorul indicelui de masă corporală IMC sau BMI body mass index dupa cum urmeaza:

  • BMI< 18.5 Subponderal
  • BMI intre 18.5-24.9 Normoponderal
  • BMI 25-29.9 Supraponderal
  • BMI ≥ 30 Obezitate
  • Obezitate de grad I BMI curpins intre 30-34.9
  • Obezitate de grad II BMI cuprins intre 35-39.9
  • Obezitate de grad III BMI ≥ 40.

Indicele de masa corporala se obtine prin impartirea greutatii in kilograme la inaltimea in centrimetri la patrat, aceasta formula fiind aplicabila in cazul populatiei adulte incepand cu varsta de 20 de ani. Supraponderabilitatea poate constitui etapa premergatoare obezitatii in situatia in care persoana in cauza nu isi gestioneaza in mod responsabil aportul caloric zilnic, insa exista si situatii in care atletii de performanta pot asocia un BMI usor crescut insa acesta este determinat de cresterea masei musculare si nu a tesutului adipos.

Obezitatea „se mosteneste”?

Chiar daca studiile au demonstrat faptul ca exista o predispozitie genetica la ingrasare care poate fi transmisa de la o generatie la alta in cadrul aceleiasi familii, aceasta NU este suficienta pentru a determina aparitia obezitatii.

Excesul de greutate se datoreaza aportului crescut de calorii si al obiceiurilor alimentare nesanatoase care se transmit in familie, obezitatea „mostenita” constituind doar un mit sau o scuza a persoanelor in cauza pentru a evita implementarea unei diete sanatoase si a schimbarilor radicale ale stilului de viata care sa includa efectuarea activităţii fizice regulate.

Creste obezitatea riscul de cancer – ce spun studiile?

Majoritatea studiilor desfasurate cu privire la riscul de cancer al persoanelor obeze sunt de tip observational si nu pot confirma existenta unei legaturi certe intre cele doua patologii. Mecanismele patologice implicate in aparitia cancerului la persoanele obeze sunt complexe si necesita studii amanuntite care se pot desfasura pe durate de timp indelungate.

  • Rezultatele unui studiu desfasurat de catre World Cancer Research Fund pe durata a 9 ani care a inclus aproximativ 225.000 de pacienti oncologici cu obezitate a demonstrat faptul ca excesul de tesut adipos predispune la aparitia a cel putin 13 tipuri de cancer, printre care se regasesc leucemia si limfomul non Hodgkin.
  • Centrul de Control si Preventie al Bolilor (CDC) a publicat rezutatele obtinute dupa un studiu cu privire la incidenta patologiilor oncologice in cadrul persoanelor obeze din Statele Unite ale Americii desfasurat in 2021, care atesta faptul ca excesul ponderal predispune la aparitia adenocarcinomului esofagian, cancerului de san la persoanele de sex feminin aflate la menopauza, de endometru, de ovar, vezica urinara, gastric, renal, hepatic, pancreatic, tiroidian dar si al mielomului multiplu.
  • Conform datelor publicate de CDC, cancerul de san in perioada postmenopauza se afla pe primul loc ca incidenta la persoanele obeze, cu 357.6 cazuri raportate la 100.000 indivizi, fiind urmat de cancerul colorectal si cel uterin.
  • Un alt studiu publicat in 2023 de catre Andrew Renehan, profesor in cadrul Division of Cancer Sciences din Anglia, atesta o corelatie directa intre excesul de grasime corporala si riscul de aparitie al unui numar total de 13 tipuri de cancer distincte. Conform rezultatelor publicate in urma desfasurarii studiilor, copiii obezi cu varsta cuprinsa intre 7 si 13 ani asociaza risc crescut de aparitie al cancerului de colon in viata adulta, in cazul in care nu implementeaza schimbari ale stilului de viata pentru reducerea greutatii corporale.
  • Alt studiu desfasurat de catre Universitatea din Sydney alaturi de Cancer Council NSW in perioada 1983-2017 evidentiaza o crestere de 4 ori a numarului de patologii oncologice la pacientii obezi. Studiul extins pe durata a 34 de ani a inclus 10 tipuri de patologii oncologice asociate obezitatii si a concluzionat faptul ca riscul persoanelor tinere cu exces ponderal de a dezvolta cancer este de 3 ori mai crescut in comparatie cu cel asociat de catre varstnicii nascuti la sfarsitul anilor 40.

Cum poate contribui obezitatea la aparitia cancerului?

Principalele mecanisme patologice care predispun la aparitia cancerului la populatia obeza implica:

  • Existenta unui status proinflamator la nivelul organismului generat de surplusul de tesut adipos care constituie un mediu sarac in oxigen; in absenta oxigenului, procesele reparative ale organismului sunt perturbate si este favorizata aparitia inflamatiei persistente care poate genera aparitia de celule tumorale.
  • Inflamatia cauzata de excesul ponderal favorizeaza aparitia rezistentei la insulina, hormonul implicat in mentinerea valorilor glicemice la valori normale; raspunsul neadecvat al organismului la acest hormon genereaza aparitia unui index glicemic constant crescut si suprasolicita pancreasul la nivelul caruia sunt sintetizate cantitati crescute de insulina. Hiperinsulinemia datorata rezistentei la insulina predispune la aparitia diabetului zaharat de tip II care asociaza risc independent de aparitie al tumorilor.
  • Adipokinele constituie hormoni generati de catre tesutul adipos care pot stimula sau inhiba cresterea si dezvoltarea celulelor. Leptina prezenta in cantitati crescute la persoanele obeze promoveaza proliferarea celulara aberanta crescand riscul de aparitie al cancerelor la aceasta categorie populationala.
  • Celulele adipoase sunt capabile de a sintetiza cantitati crescute de hormoni estrogeni asociate in mod frecvent cu tumorile de san, ovariene si uterine.

In afara efectelor biologice, obezitatea ingreuneaza efectuarea procedurilor medicale de screening efectuate pentru depistarea diferitelor tipuri de patologii oncologice: colonoscopie, mamografie, ecografie, efectuarea testului Babes Papanicolau.

Tipuri de cancere frecvente la pacientii cu obezitate

Patologiile ocologice frecvent asociate obezitatii sunt reprezentate in ordinea incidentei de catre:

  • Cancerul de san in perioada de postmenopauza
  • Cancerul colorectal
  • Cancerul renal
  • Cancerul hepatic
  • Cancerul endometrial
  • Cancerul ovarian
  • Cancerul gastric
  • Cancerul tiroidian
  • Cancerul esofagian
  • Cancerul de vezica biliara
  • Cancerul de pancreas
  • Mielomul multiplu
  • Cancerul prostatic.

Pierderea surplusului ponderal scade riscul de cancer?

Legatura dintre obezitate si cancer este destul de complexa, astfel incat nu se poate afirma cu certitudine faptul ca pierderea excesului ponderal previne aparitia unei patologii oncologice.

Exista insa studii care atesta faptul ca pierderea a cel putin 5% din greutatea initiala scade riscul de aparitie al cancerului in special al celui endometrial la persoanele obeze. Chirurgia bariatrica la pacientii obezi este ascociata cu scaderea globala a riscului de cancer la ambele categorii de sexe si constituie o procedura chirurgicala din ce in ce mai utilizata datorita mutiplelor beneficii pe care le aduce pacientului.

Mentinerea unei greutati corporale adecvate prin limitarea aportului caloric si practicarea de exerciţii fizice regulate previne atat aparitia bolilor oncologice, cat si al celor cardiovasculare, metabolice, endocrine dar si instalarea depresiei. Persoanele normoponderale asociaza risc diminuat de aparitie al osteoartritei, afectiunilor biliare, tulburarilor respiratorii (apnee in somn), disfunctiei erectile si infertilitatii in raport cu cele obeze.

Sursa: www.medicover.ro