Expoziția „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste” itinerată la Palatul Culturii din Iași, în cadrul SFR 2024

 

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României invită publicul să viziteze expoziția „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”, ce va fi inaugurată la Palatul Culturii din Iași, în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc – SFR, eveniment organizat de Asociația ARTIS și Ateneul Național din Iași.

Vernisajul, care va avea loc miercuri, 31 iulie 2024, de la ora 16.00, va fi prezentat de Andrei Giurgia. Acesta este managerul SFR, și va prilejui întâlnirea cu îndrăgita artistă Corina Chiriac.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până la data de 13 octombrie 2024.

Născută pe 26 octombrie 1949, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, Corina Chiriac a urmat Școala de Muzică. Mai apoi a urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, clasa actorie Constantin Moruzan – Mihai Mereuţă (1967 – 1972). După un premiu de popularitate, cucerit în 1965, în competiția „Debuturi”, organizată de Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa” Bucureşti, devine cunoscută publicului larg prin participarea la concursul TV „Steaua fără nume”. Activitatea sa artistică a cunoscut ulterior un ritm altert, cu numeroase concerte, turnee și înregistrări, în perioada 1970 – 1988 numele său regăsindu-se pe 58 de discuri-compilaţii, apărute la Electrecord. (www.corinachiriac.ro)

Expoziția itinerată la Iași pune în valoare donația făcută de artista Corina Chiriac Muzeului Național de Istorie a României, în anul 2021, reunind documente de familie, fotografii, obiecte păstrate timp de generații, începând cu cele ale străbunicilor săi, Ioana și Nichita Nestorescu, ale fiicei lor, Lucreția Nestorescu, căsătorită cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor și tipograf cu firmă la București – părinții lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei Chiriac. Printre exponate se numără desene ale lui Gheorghe Chiriac, printre care și Stema României Întregite.

Selecția cuprinde, de asemenea, documente ale bunicilor materni:

  • pașaportul lui Hovelia Calaigian, datat 1916,
  • precum și diploma de liceu a soției acestuia, Paris, născută Madirghian, refugiați armeni în România;
  • tablouri de familie din orașul natal Adabazar (acum Adapazarı, Turcia);
  • fotografii de epocă, reprezentând-o pe Hasmig Calaigian,
  • mătușa artistei, căsătorită cu Mampre Biberian, în anul 1926.

O serie de portrete de familie completează expoziția, alături de portretele de atelier și rochiile purtate de Corina Chiriac, de-a lungul unei cariere de peste cinci decenii:

  • rochia interbelică modificată de Corina Chiriac și purtată la festivalurile de la Dresda, Republica Democrată Germană (1975) și „Bratislavska Lyra”, Cehoslovacia (1976) și în turneele din R.D.G., Polonia și Cehoslovacia
  • rochia de paiete argintii sau rochia „cu harpă”. Realizată pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizată de Tudor Vornicu în 1979. Emisiunea a fost premiată la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune de la Montreux, Elveția, 1979
  • rochiile purtate în SUA, în perioada 1988 – 1994, și cea purtată în 2019, la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.

Curatorul expoziției este Cristina Păiușan, cercetător științific la Muzeul Național de Istorie a României.