Iohannis: Aderarea la Schengen cu frontierele aeriene şi maritime – succes de etapă; ridicarea controalelor şi la frontierele terestre – obiectiv prioritar

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că aderarea Românei la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime a constituit un important succes de etapă şi a subliniat că ridicarea controalelor şi la frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar.

„Uniunea Europeană rămâne prin excelenţă un spaţiu al liberei circulaţii. Aderarea Românei la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime a constituit un important succes de etapă şi a reconfirmat faptul că ţara noastră asigură eficient protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene şi merită pe deplin să facă parte din acest spaţiu. Ridicarea controalelor şi la frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar. Am convingerea că vom reuşi să ducem la bun sfârşit acest efort colectiv în beneficiul nu doar a cetăţenilor români, ci al unei Uniuni mai prospere şi lipsite de obstacole artificiale”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni, şefii oficiilor consulare şi directorii ICR cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

 

El a subliniat că pe palier european România continuă să fie un factor de echilibru, consolidând integrarea şi promovarea Uniunii ca actor puternic, cu impact semnificativ în plan global.

„Am acţionat constant pentru sporirea coeziunii, a rezilienţei şi a solidarităţii Uniunii fără fragmentări interne”, a spus Iohannis, amintind de summitul UE din 2019 de la Sibiu, despre care a afirmat că a marcat istoria construcţiei europene, stabilind construcţiile strategice pentru perioada 2019-2024. AGERPRES