Art Safari Femei – o nouă ediţie, din 6 septembrie: Contribuţii impresionante în arta şi cultura românească
Art Safari, cel mai mare organizator de expoziţii din Europa de Est, anunţă că în perioada 6 septembrie – 15 decembrie va avea loc o nouă ediţie care sărbătoreşte femeile cu o contribuţie impresionantă în arta şi cultura românească.
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES, de la Regina Maria, susţinătoare a artiştilor români pe care i-a promovat şi colecţionat toată viaţa, şi Cecilia Cuţescu-Storck, prima profesoară de artă din Europa, până la Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania, şi noul val de artiste contemporane – Young Blood 3.0., forţa creatoare a femeilor este dezvăluită la Palatul Dacia-România. O parte a expoziţiei „Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane” poate fi văzută şi la Promenada Mall, între 19 septembrie şi 17 noiembrie.
Surpriza ediţiei este „Sâni. O expoziţie cum nu s-a mai făcut”, o premieră absolută în materie de expoziţii româneşti, care explorează reprezentările sânilor în arta autohtonă, de la pictură, sculptură până la instalaţii – Tonitza, Luchian, Iser, Pallady etc., dar şi artişti contemporani.
Biletele s-au pus în vânzare online, iar până pe 18 august acestea pot fi achiziţionate cu 50% reducere.
Expoziţia dedicată Reginei Maria oferă vizitatorilor o incursiune în viaţa şi arta acesteia, dar şi un capitol dedicat artistelor Asociaţiei „Femeile pictore şi sculptore”, care a fost întemeiată în 1916, la Bucureşti, de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore şi a fost susţinută de Regina Maria. Acest capitol distinct al expoziţiei prezintă lucrări semnate de marile artiste ale României: Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mutzner), Nina Arbore, Miliţa Petraşcu, Lucia Beller, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth şi multe altele.
Ampla expoziţie cu două capitole reuneşte picturi, sculpturi, piese decorative spectaculoase, obiecte de mobilier unice şi fotografii. Capitolul ‘Maria a României, regină şi artistă’ este îngrijit de dr. Narcis Dorin Ioan şi realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Municipal „Regina Maria”, Iaşi. Capitolul „Femeile Pictore şi Sculptore” este curatoriat de Alexandra Ilniţchi-Ardelean, iar designul de expoziţie este realizat de Diana Nicolaie.
Expoziţia Cecilia Cuţescu-Storck prezintă opera creată de artista cu activitate artistică intensă, răsplătită cu numeroase premii şi distincţii. Curatoarea expoziţiei realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti este drd. Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului Bucureşti. Scenografia este realizată de Cosmin Florea.
Expoziţia „Sâni. O expoziţie cum nu s-a mai făcut” prezentată la Art Safari îşi propune să examineze abordările diverse în care artiştii – de la maeştri ai artei româneşti până la unii dintre cei mai relevanţi creatori contemporani – au reprezentat această parte a corpului femeiesc.
La expoziţia „Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane”, artistele noii generaţii pun în lumină noile trenduri sociale din mediul online, dar şi din realul cotidian, prin forme de expresie diverse, de la clasicele pictură, sculptură până la instalaţii din materiale neconvenţionale. Expoziţia dedicată artei Supercontemporane Young Blood a ajuns la a treia ediţie.
Expoziţia „Sibylle Bergemann. Modă, artă, cultură prin lentila unei femei” oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, care s-a remarcat ca fotograf de modă, în scurt timp devenind cunoscută şi pentru eseurile sale fotografice şi datorită observaţiilor precise asupra unor detalii ascunse. Fotografiile ei au apărut în publicaţii internaţionale, precum ‘Der Spiegel’, ‘Stern’, ‘New York Times’. Expoziţia este realizată în parteneriat cu ifa şi cu Ambasada Republicii Federale Germania în România.
Odată cu noua ediţie debutează şi evenimentele speciale cu tururi ghidate.
Conform organizatorilor, Art Safari este un proiect cultural naţional strategic şi este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. În cele 14 ediţii de până acum a înregistrat aproximativ 570.000 de vizitatori. AGERPRES