Breaking News

Conferința M100

Pe 30 iulie, între orele 09:30 și 15:00, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii din Iași, se va desfășura Conferința M100. Acest eveniment va include prezentări detaliate despre Platforma M100 – Mirror Mission Cities Hub Romania, oferind participanților informații despre oportunitățile de capacitare pentru dezvoltare planurilor concrete pentru atingerea neutralității climatice și accesarea programelor de finanțare disponibile. De asemenea, se va discuta contextul Misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre climatic.
Evenimentul va începe cu prezentări despre oportunitățile de dezvoltare de proiecte și accesarea programelor de finanțare relevante. Programul conferinței va continua cu o masă rotundă la care vor participa membri ai administrațiilor publice locale din nord-estul țării și reprezentanți ai mediului de business din zonă. Pe agendă se află și un panel cu reprezentanți ai organizațiilor sau inițiativelor locale care contribuie în diverse feluri la misiunea orașelor sustenabile.
Participarea la Conferința M100 este deschisă tuturor celor interesați, prin completarea formularului de înregistrare pus la dispoziție online.
Caravana de la Iași debutează cu activități dedicate implicării cetățenilor, incluzând un laborator de inovare urbană facilitat de UrbanizeHub și un workshop educativ pentru tineri susținut de Ordinul Arhitecților din România și Asociația De-a Arhitectura.
Misiunea națională pentru neutralitate climatică M100
Platforma M100 a fost creată în contextul unei mișcări globale și europene către sustenabilitate și neutralitate climatică. M100 reprezintă un set de instrumente pe care România îl propune ca prim pas în lupta națională împotriva schimbărilor climatice, răspunzând inițiativelor europene precum Pactul Verde European și Misiunile UE privind reziliența climatică și orașele inteligente.
Platforma M100 Mirror Mission Cities Hub România oferă orașelor românești oportunitatea de a se alătura acestei mișcări globale.
Orașele românești mai au timp să aplice până la 15 septembrie 2024 pentru a se alătura inițiativei M100. După închiderea aplicațiilor, va urma un proces complex de evaluare care urmează pașii definiți de Comisia Europeană pentru desemnarea orașelor participante la Misiunea UE și care este coordonat de un juriu internațional format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică și dezvoltarea durabilă.
Numele celor 10 orașe selectate vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024, la Mina Museum.
Mai multe detalii despre M100, precum și despre Apelul pentru Orașe găsiți pe site-ul www.m100.ro.