Breaking News
FILE PHOTO: FILE PHOTO: FILE PHOTO: Garip, a stray dog, who has been taken care by the shopkeepers at a local market, is pictured in Istanbul, Turkey, July 23, 2024. Turkey's ruling party presented a bill to parliament that aims to round up millions of stray dogs, a plan that has alarmed animal lovers who say a mass neutering campaign would be a better solution than locking dogs up in shelters. REUTERS/Dilara Senkaya/File Photo/File Photo

Turcia adoptă o lege pentru capturarea câinilor fără stăpân de pe străzi şi plasarea lor în adăposturi

Parlamentul Turciei a adoptat marţi o lege care vizează capturarea a milioane de câini fără stăpân de pe străzi şi plasarea lor în adăposturi, un plan ce a stârnit îngrijorare în rândul iubitorilor de animale, care susţin că o campanie de sterilizare în masă ar fi o soluţie mai bună, relatează Reuters.

Conform noii legi, propusă de partidul de guvernământ AKP al preşedintelui Tayyip Erdogan, municipalităţile ar trebui să strângă toţi câinii fără stăpân de pe străzi şi să îi mute în adăposturi. Câinii cu un comportament agresiv sau care au boli netratabile urmează să fie eutanasiaţi.

În baza legislaţiei anterioare, municipalităţile trebuiau să sterilizeze şi să vaccineze toţi câinii fără stăpân şi să îi ducă înapoi în locurile din care fuseseră capturaţi.

Numărul câinilor fără stăpân din Turcia este, potrivit estimărilor, de 4 milioane, iar municipalităţile au sterilizat aproximativ 2,5 milioane în ultimii 20 de ani, potrivit proiectului de lege.

Animalele sunt adeseori îngrijite de locuitorii din cartiere, care îi tratează ca pe nişte animale de companie.

În prezent, în Turcia există 322 de adăposturi pentru animale, cu o capacitate de 105.000 de locuri pentru câinii fără stăpân, potrivit proiectului de lege.

De asemenea, potrivit legii, toate municipalităţile trebuie să cheltuiască cel puţin 0,3% din bugetul lor anual pentru servicii de reabilitare a animalelor şi pentru amenajarea de adăposturi.

Municipalităţile turce vor avea timp până în 2028 pentru a construi noi adăposturi şi pentru a le îmbunătăţi pe cele existente, potrivit legii.

Mii de persoane au ieşit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta faţă de noua lege, participând uneori şi la confruntări cu Poliţia.

„Poporul nostru vrea străzi sigure”, a declarat miercurea trecută preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Opoziţia, care se află la putere în principalele două oraşe ale ţării, Istanbul şi Ankara, a promis să blocheze implementarea legii chiar dacă aceasta va fi adoptată.

Fosta actriţă franceză Brigitte Bardot s-a adresat săptămâna trecută preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a îl „alerta în legătură cu o ameninţare îngrozitoare care planează asupra animalelor fără stăpân” din Turcia în contextul proiectului de lege aflat la acel moment în curs de examinare. AGERPRES