Un număr de 490 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, a informat, marţi, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 21 decese din cauza rujeolei.
Un număr de 22.124 de cazuri de rujeolă au fost raportate în perioada 1 ianuarie 2023 – 28 iulie 2024.
***
Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.
Virusul rujeolic poate trai pana la doua ore pe diferite suprafete sau in aer si poate infecta 90% din persoanele sensibile. Inainte de crearea vaccinului impotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoana in timpul copilariei. Desi imunizarea a redus dramatic incidenta rujeolei in Europa, boala continua sa provoace focare frecvente in comunitatile de copii nevaccinati. La nivel global, rujeola ramane o cauza principala de deces in randul copiilor, estimandu-se ca aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza complicatiilor bolii, informeaza expertii din cadrul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).
Rujeola poate afecta pe oricine, insa au un risc crescut de a dezvolta boala:
- Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei
- Oamenii neimunizati care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa
- Persoanele cu o deficienta de vitamina A
Simptomele apar dupa 10 – 12 zile de la momentul infectarii
Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ doua saptamani dupa ce copilul a fost infectat. Rujeola incepe sa se manifeste prin ochi rosii, secretii nazale, tuse si febra mare, dupa care apare eruptia cutanata.
Exista trei etape importante:
- Perioada de incubare – incepe cu momentul infectarii si dureaza aproximativ 11 zile, timp in care nu apare niciun simptom
- Instalarea simptomelor prodromale (care anunta aparitia bolii) – congestie nazala, tuse, febra. Se manifesta timp de aproximativ trei zile si sunt insotite de pete albe mici (pete Koplik), care apare in interiorul gurii. Copiii devin contagiosi cu patru zile inainte de inceperea eruptiilor cutanate si pot transmite boala timp de patru zile dupa ce eruptiile apar, ceea ce inseamna ca din aceasta etapa boala devine contagioasa.
- Prezenta eruptiei cutanate – apar mici pete rosii pe fata, incepand cu linia parului si in spatele urechilor, dupa care se raspandesc pe gat, corp, brate, maini si picioare. Dupa aparitia eruptiilor cutanate, febra poate depasi 40 de grade Celsius. Dupa cateva zile, febra se reduce si eruptiile cutanate dispar.