Breaking News

Pianistul Simon Trpceski – recital în cadrul Concursului Internaţional ”George Enescu”

Simon Trpceski, unul dintre cei mai valoroşi pianişti ai lumii, va susţine, pe 21 septembrie, un recital la Ateneul Român.

Spectacolul face parte din programul celei de a XIX-a ediţii a Concursului Internaţional „George Enescu”, informează ARTEXIM într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Programul serii cuprinde Mazurcile op. 24 de Frederic Chopin, Suita Holberg op. 40 de Edvard Grieg, Sonata în do minor pentru pian Hob. XVI/20 de Joseph Haydn şi Sonata nr. 7 în si bemol major pentru pian op. 83 de Serghei Prokofiev.

Un proiect cultural finanţat de Guvern, prin Ministerul Culturii, organizat de Artexim, Concursul Internaţional ‘George Enescu’ se desfăşoară o dată la doi ani la Bucureşti sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

***
Lansat pe scena internaţională în urmă cu 20 de ani ca artist BBC New Generation, pianistul de origine macedoneană Simon Trpceski deţine o carieră ce a cunoscut o evoluţie rapidă, ce nu a fost împiedicată de graniţe culturale sau muzicale.

Trpceski a colaborat cu peste 100 de orchestre de pe patru continente şi a lucrat cu o serie de dirijori prestigioşi precum Vladimir Jurowski, Antonio Pappano, Vasily Petrenko, Cristian Măcelaru, Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Gustavo Dudamel, Gabriel Bebeşelea ori David Zinman.

Legătura sa îndelungată cu Filarmonica Regală din Liverpool, consolidată în timpul mandatului lui Vasily Petrenko, a produs o amplă discografie.

De-a lungul carierei pianistul a primit numeroase premii şi distincţii, iar în 2011 a devenit primul deţinător al titlului de Artist Naţional al Macedoniei de Nord. AGERPRES