Furtuna tropicală Maria a atins zona de uscat în nordul Japoniei

Furtuna tropicală Maria a atins zona de uscat, luni, în nordul Japoniei, unde au căzut cantităţi de precipitaţii echivalente cu două luni de ploaie în 24 de ore, potrivit Agenţiei de Meteorologie din Japonia (JMA), informează AFP.

Clasificată drept „furtună tropicală severă”, un nivel inferior categoriei „taifun”, Maria a atins uscatul în jurul orei locale 08:30 (23:30 GMT duminică), în apropierea oraşului Ofunato din regiunea Iwate (nord-estul insulei principale Honshu), a precizat JMA.

Autorităţile locale nu au raportat răniţi.

Cu toate acestea, în regiune, 315.000 de locuitori au fost îndemnaţi să îşi părăsească locuinţele, iar circa 2.000 şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni în adăposturi.

„Locuitorii din regiunea afectată sunt invitaţi să fie vigilenţi în privinţa alunecărilor de teren, revărsărilor de râuri şi inundaţiilor din zonele joase”, a avertizat JMA.

Furtuna a provocat deja anularea mai multor zboruri în nordul Japoniei.

Compania aeriană Japan Airlines a indicat că a anulat 78 de zboruri interne, ceea ce a afectat 7.039 de pasageri. Transportatorul japonez ANA a fost, de asemenea, nevoit să anuleze opt zboruri, conform postului public NHK.

Legăturile feroviare regionale au fost, de asemenea, perturbate, dar trenul de mare viteză continuă să funcţioneze.

Rafale de vânt de până la 126 km/h au însoţit furtuna Maria. Aceasta se deplasează în prezent spre nord-vest cu o viteză de 15 km/h şi ar trebui să ajungă în Marea Japoniei luni seara.

Cantitatea medie de precipitaţii în regiune este de 177,9 milimetri în luna august. Cu toate acestea, 362 de milimetri de ploaie s-au abătut deja asupra oraşului Kuji (nord-estul Honshu), cel mai ridicat nivel înregistrat de la prima înregistrare a precipitaţiilor realizată de JMA în 1978. AGERPRES