”Serile Teiului”

Al doilea concert din ”Serile Teiului” va fi unul special: muzică renascentistă interpretată la Lăută de artistul și profesorul Constantin (Cristi) Lazăr.
Constantin Lazăr s-a născut în 1968 la Iaşi. A urmat cursurile Academiei de Arte „George Enescu” – Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specialitatea chitară clasică în perioada 1992 – 1997. Actualmente este profesor de chitară şi muzică de cameră la Colegiul Naţional de Artă „ Octav Băncilă” – Iaşi.
A început studiul lăutei în 2006, an în care şi-a achiziţionat primul instrument – o lăută renascentistă cu opt coruri, copie după un model original Vendelio Venere 1592 (Bologna), realizată de lutierul Gyorgy Lorinczi – Târgu Mureş.
Constantin Lazăr a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate cu programe ce includ lucrări din creaţia unor compozitori – majoritatea lăutişti – care au activat de-a lungul întregului secol al XVI-lea. A participat la cursurile de măiestrie susţinute la Bucureşti de cunoscutul lăutist şi profesor Hopkinson Smith, de la „Schola Cantorum Basiliensis” din cadrul Academiei de Muzică din Basel, în toamna anului 2009 şi în primăvara lui 2012. A participat, de asemenea, la cursul de măiestrie susținut de cunoscutul lăutist american Paul O’Dette la Bratislava, în cadrul Festivalului de chitară clasică „J. K. Mertz” – iunie 2014.
În decursul ultimilor ani, a fost invitat în repetate rânduri la Festivalul Baroc din Timișoara unde a prezentat programe de muzică europeană din Renaștere ca interpret solo și alături de lăutistul timișorean Caius Hera.