Epidemiile de mpox ”pot fi controlate şi stopate”, potrivit OMS
Epidemiile de mpox din Republica Democrată Congo şi ţările învecinate „pot fi controlate şi stopate”, dar va fi nevoie de suma de 121 de milioane de euro pentru a finanţa o reacţie internaţională în următoarele şase luni, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
Planul strategic global de pregătire şi de ripostă la mpox, lansat de OMS, acoperă perioada cuprinsă între septembrie 2024 şi februarie 2025, potrivit unui comunicat.
El prevede că suma de 135 de milioane de dolari (121 milioane de euro) va fi necesară pentru a finanţa riposta internaţională, la care participă, printre alţii, OMS, statele membre şi diverşi parteneri, precum Centrele africane pentru prevenirea şi controlul bolilor (Africa CDC).
OMS va lansa în curând un apel de fonduri pentru a acoperi aceste nevoi financiare. Organizaţia a deblocat, până atunci, 1,5 milioane de dolari din fondul său de rezervă pentru situaţii de urgenţă.
„Epidemiile de mpox din Republica Democrată Congo (RDC) şi din ţările învecinate pot fi controlate şi stopate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.
Recrudescenţa mpox şi apariţia unei noi variante virale a bolii (clada 1b), detectată mai întâi în RDC, au determinat OMS să declare pe 14 august cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel internaţional.
OMS a luat deja o astfel de decizie şi în 2022, când o epidemie de mpox, cauzată de clada 2b, s-a extins în lumea întreagă. Acea alertă a fost ridicată în mai 2023.
„De la începutul epidemiei mondiale de mpox în 2022, peste 100.000 de cazuri confirmate au fost semnalate către OMS. Virusul continuă să circule la niveluri scăzute în întreaga lume”, a declarat directorul OMS în timpul prezentării planului strategic, vineri, în faţa reprezentanţilor statelor membre ale organizaţiei.
El a subliniat însă că incidenţa bolii în „regiunea africană a cunoscut o creştere şi o expansiune geografică fără precedent”. RDC a înregistrat 90% dintre cazurile semnalate în 2024, cu peste 16.000 de cazuri suspecte şi cu 575 de decese, recenzate începând din luna ianuarie.
„Această recrudescenţă este stimulată de două epidemii distincte – în diferite părţi ale ţării – cauzate de două tulpini, sau clade, ale virusului mpox”, a explicat el, însă răspândirea rapidă a cladei 1b „este principalul motiv pentru care am decis să declar o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”.
Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om, dar care se transmite şi între oameni prin contact fizic. Ea provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate. AGERPRES