Festivalul Intercultural ProEtnica a fost inclus în Manualul de Educaţie Socială de clasa a VI-a ca model cultural-educaţional

Festivalul Intercultural ProEtnica, ajuns la ediţia a XX-a, a fost inclus în Manualul de Educaţie Socială de clasa a VI-a ca model cultural-educaţional „care promovează România drept stat-model pe plan european în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale”.

„O recunoaştere firească a valorilor pe care le promovează Festivalul ProEtnica şi Sighişoara este prezentarea acestora, pe parcursul a trei pagini, în Manualul de Educaţie Socială pentru clasa a VI-a, apărut la Editura Sigma, în anul 2023. Multi şi pluriculturalitatea, Promovarea incluziunii sociale, Solidaritate şi dialog intercultural, Societatea interculturală – toate sunt exemplificate prin aspecte şi teme pe care le aduce în atenţie, an de an, festivalul care animă, la final de august, oraşul de pe Târnava Mare. Concluzia autorilor este următoarea: ‘ProEtnica promovează România drept stat-model pe plan european în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale'”, se arată pe site-ul Festivalului Intercultural ProEtnica.

 

Festivalul Intercultural ProEtnica este organizat, începând din anul 2001, la iniţiativa Asociaţiei Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IBZ) din Sighişoara, cu sprijinul mai multor instituţii şi organizaţii locale şi naţionale.

„ProEtnica este un festival de tradiţie care, din 2001, a devenit un brand al dialogului intercultural în România şi în Europa. Având ca scop principal consolidarea păcii sociale într-o societate stabilă, democratică şi pluralistă, fiecare ediţie oferă o agora de manifestare etniilor conlocuitoare din România”, a arătat directorul Festivalului Intercultural ProEtnica, Volker Reiter, pe site-ul evenimentului.

În acest an, în perioada 28 august-1 septembrie, se desfăşoară ediţia a XX-a, o ediţie jubiliară, care se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

„De peste două decenii, la Sighişoara, are loc un eveniment exemplar pentru ceea ce înseamnă înţelegerea corectă şi sănătoasă a multiculturalităţii şi a pluralismului etnic. Festivalul ProEtnica este parte din existenţa oraşului nostru şi s-a grefat natural pe istoria cetăţii, care de la înfiinţarea sa a permis traiul comun al mai multor etnii, într-o dependenţă şi o colaborare care s-au şlefuit de-a lungul secolelor. În mileniul III, Sighişoara şi sighişorenii, prin Festivalul ProEtnica, au demonstrat consecvent că multiculturalitaea, pluriculturalitatea şi interculturalitatea, pacea interetnică, dialogul între grupuri şi comunităţi etnice nu sunt simple cuvinte şi sintagme, ci forme concrete de manifestare a respectului reciproc şi a solidarităţii umane”, susţin organizatorii festivalului, potrivit sursei citate.

În Manualul de Educaţie Socială se arată că Festivalul ProEtnica a contribuit la consolidarea păcii interetnice într-o societate democratică, promovând dialogul intercultural şi interacţiunea artistică pe plan european.

Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) a fost înfiinţată în anul 2000 şi a fost sprijinită în perioada 2000-2003 de Guvernul Germaniei, prin Institutul pentru Relaţii Externe (ifa) din Stuttgart, în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Scopurile asociaţiei este promovarea diversităţii culturale, dialogului intercultural, interacţiunii sociale şi convieţuirii armonioase a diferitelor comunităţi etnice în regiunile României, iar din acest motiv cel mai important eveniment este Festivalul Intercultural ProEtnica. AGERPRES