În condițiile în care în Municipiul Iași sunt și vor continua numeroase lucrări ale companiilor care gestionează rețele de apă – canalizare, gaze, electricitate etc. și că domeniul public nu este refăcut uneori nici în termenele, nici în condițiile cele mai bune, primarul Mihai Chirica a emis o dispoziție menită să aducă mai multă disciplină pe aceste șantiere.
Dispoziția privind „desfășurarea activității de emitere a graficelor de execuție a lucrărilor de modernizare /reabilitare / înlocuire rețele de utilități subterane și supraterane executate pe domeniul public” vine ca urmare a numeroaselor reclamații cu privire la modul de refacere a amplasamentelor în urma lucrărilor, ritmul lent de refacere sau refacerea necorespunzătoare a amplasamentului în urma acestor intervenții etc. Evident, aceste disfuncții au condus la blocaje în trafic (datorate atât execuției intervenției, cât și materialelor depozitate în banda de circulație), avarii la autovehicule, accidente rutiere, mizerie etc.
Cu toate că Primăria Municipiului Iași a venit în întâmpinarea deținătorilor de utilități și a permis execuția lucrărilor pe străzile aflate în curs de modernizare, de foarte multe ori constructorii contractați nu au demarat sau finalizat lucrările în intervalele de timp în care s-au angajat, astfel că în prezent se înregistrează întârzieri în finalizarea lucrărilor de modernizare a străzilor.
În aceste condiții, la nivelul Primăriei a fost format un grup de lucru care va implementa și urmări activitatea de emitere a graficelor de execuție a lucrărilor la rețele de utilități executate pe domeniul public, care va face controale și va dispune măsurile legale. Un grup de lucru similar, cu atribuții de verificare și control ale șantierelor, a fost constituit și în cadrul Poliției Locale.
Potrivit dispoziției semnate de primarul Mihai Chirica, activitatea de emitere a graficelor de execuție a lucrărilor menționate va presupune următoarele condiții:
După validarea graficului de execuție, parte obligatorie a autorizației de construcție / a autorizației de demolare, grafic care include și condițiile Municipiului Iași privind respectarea modalității de refacere a amplasamentelor, a condițiilor de mediu și a celorlalte obligații privind desfășurarea lucrărilor (zona de protecție, semnalizare pe timp de zi și noapte), se va proceda la predarea-primirea amplasamentelor afectate de lucrări.
Predarea-primirea amplasamentului lucrărilor se va face pe bază de proces verbal de predare-primire încheiat între reprezentanții Municipiului Iași și ai constructorului/investitorului (stradă cu stradă, amplasament cu amplasament), la care se va atașa nota de constatare cu privire la starea tehnică existentă a străzii, inclusiv fotografii.
La întocmirea procesului verbal de predare-primire vor participa și reprezentanții Poliției Locale.
Reprezentanții Municipiului Iași nominalizați pentru predarea-primirea amplasamentelor lucrărilor sunt cei care au în administrare domeniul public.
Urmărirea desfășurării lucrărilor conform graficelor de execuție va fi făcută de reprezentanții Politiei Locale pe tot parcursul executării lucrărilor, în vederea respectării condițiilor din autorizația de construire și în special cele privind protecția mediului, a avizelor privind circulația rutieră și semnalizarea de siguranță a zonei de lucru.
Totodată, reprezentanții Poliției Locale vor urmări modalitatea de desfășurare a lucrărilor de intervenții / remediere a avariilor apărute la rețelele de utilități subterane / aeriene și modalitatea de refacere a domeniului public afectat de aceste lucrări și vor aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile legale în vigoare în cazul constatării nerespectării de către executanți / beneficiari a reglementărilor privind refacerea amplasamentului.
Orice neclaritate cu privire la documentația de autorizare, a condițiilor înscrise în avizele privind protecția mediului, a celor din avizele privind circulația rutieră vor fi clarificate de către inspectorul care a emis autorizația de construire și inspectorii care au emis avizele privind protecția mediului, cele privind circulația rutieră.
Nerespectarea condițiilor expuse anterior obligă reprezentanții celor doua instituții (Primăria Municipiului Iași și Politia Locală) să refuze semnarea procesului verbal de recepție și să aplice sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare.
Serviciul Corp Control Primar va acorda în permanență asistență reprezentanților Primăriei Municipiului Iași și Poliției Locale Iași pentru respectarea condițiilor de mai sus.
La finalizarea lucrărilor se va întocmi un proces verbal de predare-primire a amplasamentului la care vor participa persoanele responsabile și care vor urmări ca amplasamentul să fie cel puțin la aceiași parametri tehnici ca înainte de execuția lucrărilor. Procesul verbal de predare-primire va fi însoțit de material fotografic.