Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași are plăcerea de a vă invită la expoziția de sculptură intitulată „DIN LACRIMA DEMIURGULUI” semnată de artistul ALEXANDRU SOLINSCHI
Expoziția va fi deschisă în perioada: 01-15 SEPTEMBRIE 2024
Galeria de artă ”BECIUL lui DROSSU” a U.A.P.R. IAȘI
Vernisaj: Joi 5 septembrie, ora 17:00
Str. Al. Lăpușneanu nr. 7-9, Iași
Prezintă: Critic de artă, Cercetător Științific Dr. Mirela Ștefănescu
Prof. Univ. Dr. Tofan Constantin
Program: LUNI- VINERI între orele 10:00- 18:00
Vă așteptăm!
„Sculptura lui Alexandru Solinschi este imersată unui univers poetic traversat de multiple ipostaze ale sinelui, inserând în lucrările sale semnificații și amprente ale propriilor trăiri, propriile frământări interioare. Sintetizate într-o călătorie prin universul simțurilor și sentimentelor, antrenat de vise și speranță, de iubire și deznădejde, de suferință și fericire, lucrările proiectează metaforic o împletire a tuturor emoțiilor și energiilor ce se oglindesc în fiinţa umană.
Fără îndoială, expresivitatea soluțiilor estetice reflectă o perspectivă a modului în care Alexandru Solinschi interpretează și transformă piatra într-o poveste plină de sens, în fața căreia privitorul se poate reconecta cu propriul set de gânduri și emoții.
Proiectate stilistic prin expresii figurative, viziuni abstracte, sau compoziții în care forma construită este brusc tăiată de discul flexului, artistul generează un plan paralel al conținutului estetic prin care spectatorul este antrenat într-un joc al imaginației, fiind ajutat de gestualitatea și vibrația formelor să recompună sau să continue narațiunea”.
Critic de artă,
Cercetător Științific dr. Mirela Ștefănescu
Expoziția DIN LACRIMA DEMIURGULUI vorbește despre lupta dintre gol și forma, dintre vizibil si invizibil, dintre văzut și nevăzut.
În acest context, golul devine mai important decât însăși forma iar invizibilul prinde contur, transformându-se în ceea ne dorim a fi, putând începe a visa la a fi „cumva”, în infinitatea de posibilități care se deschid privind către noi înșine.
Este despre vise si pasiuni ascunse, despre speranța si deznădejde, iubire și ură, puritate și promiscuitate, adevăr și falsitate.
Este despre lupta ce se dă în interiorul nostru între limitele autoimpuse și libertatea de exprimare, între ceea ce avem nativ și ceea ce ne învățam a fi.
(Alexandru Solinschi)