Ziua Limbii Române a fost celebrată în Parcul Copou

Ziua Limbii Române a fost celebrată în Parcul Copou.
Administrația publică locală – Primarul Mihai Chirica, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Muzeul Național al Literaturii Române – Filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici Din România – Filiala IașiMuzeul Municipal „Regina Maria” Iași, UMF Iași – Revista ”Însemnări ieșene”, Casa de Cultură ”Mihai Ursachi”, Asociația Dreptul Basarabiei, Asociația Cultul Eroilor au depus jerbe la bustul Poetului Național, iar primarul Mihai Chirica a ținut o alocuțiune.

„Am fost învățați la școală să scriem, să citim și să vorbim frumos! A vorbi frumos înseamnă respect atât pentru cei din jurul nostru – reprezentând o necesară dovadă de politețe! –, dar și un respect deosebit față de limba română!
Limba româna e matca în care s-a format poporul român, e ceea ce ne unește, e ceea ce ne distinge față de vecinii noștri, e ceea ce ne forjează caracterul și felul nostru specific de a interpreta lumea. Destul de veche pentru a exprima înțelepciune, dar suficient de tânără pentru a fi dinamică și prietenoasă cu alte limbi, limba noastră cea română este sufletul românesc pe care îl dorim nepieritor.
Iar atâta vreme cât va exista măcar un singur vorbitor de limbă română, ceva esențial din ființa noastră – cei care am fost, cei care suntem și cei care vom fi – va traversa veacurile, păstrându-ne vie cultura. Pentru că, așa cum afirma Lucian Blaga, limba este cel mai mare poem al unui popor!
Se spune astăzi că nu se mai citește, dar că se scrie cam mult și dezlânat și că se vorbește cam urât! Este, poate, un efect al educației precare, al analfabetismului funcțional ori al epocii digitale pe care nu o înțelegem în totalitate.
Este păcat că unii au uitat atât de repede să vorbească frumos! Slujitorii limbii române nu pot fi doar scriitorii, oratorii și profesorii de limbă română, ci toți cei care au avut șansa să ne nască într-o limbă atât de bogată!
Închipuiți-vă doar că mâine ne-am uita, printr-un accident bizar, propria limbă. Ce s-ar întâmpla cu noi? Am mai fi vreodată aceiași?
Eu sunt convins că nu! De aceea să facem din fiecare zi un templu dedicat limbii române!”, a precizat Mihai Chirica.
După ceremonie a avut loc un spectacol de poezie deschis de actorul George Marici care a recitat un poem al poetului Mircea Dinescu.
În continuare au recitat: Nichita Danilov, Costică Ciocan, Aurora Ciucă, Emilian Marcu, Indira Spătaru, Cristina Chiprian, Valentin Talpalaru, Liviu Apetroaie.
Moderator: Adi Cristi.