Preşedintele Senatului: Relaţiile economice şi politice dintre România şi Japonia au un potenţial imens
„Parteneriatul strategic – semnat în martie 2023 de preşedintele Klaus Iohannis cu partea niponă – a ridicat relaţiile ţărilor noastre la cel mai înalt nivel din istoria acestui dialog bilateral. În timpul mandatului meu de prim-ministru, Bucureştiul a reluat dialogul cu Tokyo pentru negocierea acestui proiect diplomatic. I-am mulţumit înaltului oaspete pentru sprijinul nemijlocit pe care ţara sa îl acordă României în procesul de integrare în Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Admiterea ţării noastre în OCDE va consfinţi intrarea României în rândul ţărilor dezvoltate, pe care marii investitori internaţionali le iau permanent în calcul”, a precizat preşedintele Senatului, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Conform unui comunicat al Senatului, transmis AGERPRES, în cadrul întrevederii, în contextul volatilităţii crescânde a mediului internaţional, Nicolae Ciucă a evidenţiat importanţa consolidării dialogului politic şi de securitate dintre România şi Japonia, menţionând implicarea exemplară a Japoniei în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi în eforturile de reconstrucţie.
De asemenea, preşedintele Senatului a amintit „simbolurile importante ale cooperării româno-japoneze, precum inaugurarea Podului peste Dunăre de la Brăila, o lucrare inginerească remarcabilă, şi viitoarea magistrala de metrou M6 până la Aeroportul „Henri Coandă”, simboluri care reflectă parteneriatul de succes dintre cele două ţări”, precizează comunicatul citat.
Nicolae Ciucă a subliniat, totodată, dorinţa României de „a vedea o implicare consistentă a Japoniei în infrastructura de relevanţă strategică, precum infrastructura feroviară, rutieră şi energetică”, menţionând că „o serie de proiecte pot fi realizate prin parteneriate cu investitori japonezi, care pot beneficia de garanţiile oferite de statul român pentru aceste investiţii”, mai arată sursa citată. AGERPRES