Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Agenția de Mediu a venit astăzi cu precizări despre fenomenul de poluare a aerului cu particule de praf, observat ieri, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.
Conform datelor furnizate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, masele de aer s-au deplasat din direcția nord-est, transportând pe teritoriul țării particule de praf din zonele deșertice Karakum, Asia Centrală. Vântul puternic a favorizat depunerea acestor particule pe suprafețele expuse.
„Ca urmare a acestui fenomen, concentrațiile de particule în suspensie PM10 au înregistrat o creștere nesemnificativă, depășind valorile limită admise la mai multe stații de monitorizare a calității aerului, dar care pentru moment nu prezintă pericol pentru sănătatea populației. Astfel, la stația automată din municipiul Chișinău, concentrațiile de PM10 au depășit de 1,4 ori valoarea de referință, iar la stația automată din localitatea Mateuți, raionul Rezina, de 1,7 ori”, indică Agenţia de Mediu.
Pe lângă transportul de particule de praf din zonele deșertice, cauzat de vânturile puternice, este posibil ca și condițiile meteorologice locale și activitățile umane să contribuie la creșterea concentrației de poluanți în aer. În perioadele cu temperaturi ridicate și umiditate scăzută, precum cea pe care o traversăm în prezent, emisiile provenite din arderea combustibililor fosili, în special din traficul auto, pot rămâne concentrate în straturile inferioare ale atmosferei, agravând astfel calitatea aerului.
Se prevede că în cursul zilei astăzi, 4 septembrie, advecția aerului rece va contribui la dispersarea particulelor de praf și la diluarea poluanților atmosferici ce se vor reduce semnificativ, iar calitatea aerului se va îmbunătăți.