Reuniunea miniştrilor apărării în format B.9 va avea loc în luna septembrie la Bucureşti

Reuniunea miniştrilor apărării în format B.9 va avea loc în luna septembrie la Bucureşti, reiese dintr-o hotărâre aprobată, miercuri, de Guvern.

„În cadrul reuniunii sunt invitaţi 55 de participanţi, reprezentând demnitari ai statelor participante la iniţiativă, la care se adaugă ambasadori şi ataşaţi ai apărării acreditaţi la Bucureşti ai statelor respective, oficiali din instituţiile naţionale din domeniul apărării, rezultând un număr total de 100 persoane”, conform unui comunicat transmis de Executiv.

Reuniunile în format B.9 se desfăşoară periodic la nivelul şefilor de stat, miniştrilor de externe şi ai apărării şi reprezintă „oportunităţi pentru armonizarea” poziţiilor naţionale ale statelor membre pe subiectele ce se vor regăsi pe agenda summit-urilor şi reuniunilor NATO.

„Lansat la iniţiativa României şi Poloniei în anul 2015, formatul Bucureşti 9 (B.9) oferă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între Aliaţii de pe flancul Estic al NATO: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania Polonia, România, Republica Slovacă şi Ungaria, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul Alianţei Nord-Atlantice pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate”, menţionează sursa citată. AGERPRES