Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași și Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, a organizat în zilele de 6 și 7 septembrie 2024 cea de-a V-a ediție a Conferinței „Din istoria orașului Iași: oameni, locuri, instituții”.
„ Ca să parafrazez un proverb celebru, afirm cu tărie următoarele: «Spune-mi ce povești are un oraș, ca să-ți spun ce fel de oraș este!».
Fără îndoială, puține orașe din România se pot lăuda cu istorii atât de frumoase precum orașul nostru. Totul în Iași – străzi, clădiri, parcuri – este încărcat de istorie. Pe aici s-au plimbat Mihai Eminescu și Veronica Micle, aici au locuit decenii la rând Ion Creangă și Titu Maiorescu, aici a învățat Mihail Sadoveanu și tot aici Junimea punea la cale modernizarea României. Și e doar o clipă, o străfulgerare, din istoria Iașului!
Există în lume dar și în România localități ce posedă situri antice de mare valoare, există orașe ce și-au păstrat intact superbul centru medieval, la fel cum există metropole ultramoderne cu turnuri ce sfidează gravitația, reinventând arta arhitecturală. Din păcate, Iașul și-a pierdut vechiul centru – a fost distrus de război, apoi demolat de comuniști! – dar și-a păstrat mare parte din farmecul său inconfundabil.
De aceea, este de datoria noastră de a salva tot ce se poate salva din colbul istoriei pentru a păstra nealterată această magie a Iașului. Primăria a realizat deja și va mai face – cu fonduri europene sau de la bugetul local – mai multe proiecte de reabilitare a unor palate, case și conace vechi, a achiziționat câteva clădiri simbol de la cei care le dețineau și își propune să repună în circuitul urbanistic alte imobile reprezentative pentru Iașul de odinioară. Din fericire, Iașul a rămas cu destule monumente cu care se poate lăuda în fața țării și a lumii.
Sunt doar câteva dintre demersurile noastre de a arăta că ne iubim orașul, că îi iubim istoria și poveștile și că Iașul merită să fie cu adevărat o Capitală a României și un mare oraș al Europei!”, a transmis primarul Mihai Chirica.